Upozorenje: Apple bi mogao biti veća žrtva, nego Huawei

Autor:

Pošto je američka administracija stavila kineski Huawei na crnu listu kompanija, veliki problem mogli bi da zadese i domaći Apple, upozoravaju analitičari.

Upozorenje: Apple bi mogao biti veća žrtva, nego Huawei Foto: MONDO portal / Apple / Ming-Chi Kuo

Akcije Apple kompanije juče su pale za 3,3 odsto nakon upozorenja analitičara HSBC-a da će veće tarife na kinesku robu prisiliti kompaniju da podigne cijene uz ozbiljne posljedice za potražnju za Apple-ovim proizvodima.

Analitičari Morgan-Stenlija upozoravaju da bi propast pregovora između SAD i Kine i visoke carinske tarife dugoročno mogle gurnuti globalnu ekonomiju u recesiju. Ako se kineska vlada odluči na odmazdu, Apple-ovi proizvodi u Kini mogli bi biti zabranjeni, a zabrana bi mogla obuhvatiti i kineske dobavljače Apple kompanije, kao što je Foxxcon. Prihode koje tako izgubi, kineska vlada lako bi mogla nadoknaditi putem subvencija.

Portal ocjenjuje da će trpeti i veliki dobavljači Huawei-ja, jer će se smanjenje isporuka za kineskog diva odraziti na njihovim prihodima. Najviše štete će imati Qualcomm ili Corning, koji će izgubiti prihode od miliona telefona koje Huawei globalno prodaje.


Sve vijesti