Preminuo legendarni Niki Lauda

Autor:

Legendarni Austrijanac je osvojio tri F1 titule vozeći za Ferari i Meklaren

Preminuo legendarni Niki Lauda Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno, file

Trostruki šampion Formule 1 Niki Laude preminuo je u 71. godini života.

Legendarni Austrijanac, jedan od najpoznatijih ličnosti u istoriji motosporta, osvajao je titule sa Ferarijem 1975. i 1977. i sa Meklarenom 1984.

Ipak, za mnoge će ostati najčuveniji njegov udes, koji je doživio 1976. na Velikoj nagradi Njemačke. Tada je Lauda doživeo udes i proveo zarobljen u zapaljenom bolid čitav minut. Zadobio je opekotine po licu, koje su bile opasne po život. Pored toga, zbog udisanja toksičnih isparenja, veliko oštećenje su doživjeli i njegovi unutrašnji organi, najviše pluća i bubrezi.

Zbog toga je imao dve transplaticije bubrega, a prošle godine i pluća. Početkom godine je bio hospitalizovan zbog gripa.

Njegova porodica je saopštila da je Niki "preminuo mirno“.

Laudina vozačka karijera je trajala od 1974. do 1985. a zanimljivo je da je Lauda samo šest nedelja nakon tog strašnog udesa vozio Veliku nagradu Italije. A čak se i iste sezone borio za titulu sa svojim prijateljem Džejmsom Hantom.

Nakon vozačke karijere, Lauda je imao i bogatu poslovnu karijeru. Imao je avionsku kompaniju, bio poznato TV lice, a posjedovao i 10 odsto u Mercedes F1 timu. Na njegov nagovor, njemački tim je doveo Luisa Hamiltona, petostrukog F1 šampiona.

Tagovi:
Sve vijesti