U Dječjoj bolnici urađena prva laparoskopska operacija

Autor:

Tim ljekara Instituta za bolesti djece i Kliničkog centra Crne Gore, koju je predvodio dječiji hirurg i urolog Saša Radović, uradio je prvu laparoskopsku operaciju uklanjanja ciste sa bubrega.

0
A- A A+
bolnica Foto: MONDO/Zora Ćirković

  Do sada su se te operacije radile u bolnicama u okruženju, međutim sada je Dječja bolnica dobila novi laparoskopski stub. Tako će pacijenti sa sličnom dijagnozom biti operisani u Crnoj Gori, čime će se dodatno i uštedjeti, prenosi CdM.

Najkompleksniji hirurški zahvat, uklanjanje ciste s bubrega, laparoskopski je urađen prošle sedmice u Institutu za bolesti djece.

Samo dan kasnije, na isti način drugoj pacijentkinji odstranjen je cistični tumor jajnika.

“Naša pacijentkinja starosti devet godina je poslije 48 sati puštena iz bolnice, dobrog opšteg stanja”, rekao je dječiji hirurg i urolog Saša Radović, navodi CdM.

Kako bi operacija uspjela, važno je da tim funkcioniše složno, ali i da se zasluge podijele na ravne časti.

Djeca sa sličnom dijagnozom, do sada su operisana ili klasičnim hiruškim zahvatom ili su upućivani u regionalne centre. Međutim, laparoskopski nije moguće odraditi svaku operaciju, a opet je u nekim situacijama poželjnija od klasičnog reza.

“S novim laparoskopskim stubom koji je Dječja bolnica dobila kao donaciju, uštedjeće se. Biće to i podstrek hirurzima da se specijalizuju i za minimalnu invazivnu hirurgiju”, kaže Radović.

Operacije koje su urađene prošle sedmice smatraju se umjereno hitnim i za njih ne postoje liste čekanja.

S novim aparatom ubuduće će se, kako kaže hirurg Radović, raditi na dnevnom nivou, jer neće biti potrebe da se pacijenti šalju u regionalne centre.

Sve vijesti