Iran učetvorostručuje proizvodnju uranijuma

Autor:

Iran je učetvorostručio proizvodnju nisko obogaćenog uranijuma zbog napetosti sa SAD povodom raspada nuklearnog sporazuma, javile su danas iranske novinske agencije Fars i Tansim.

0
A- A A+
iran Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Prethodno  je američki predsjednik Donald Tramp upozorio Iran da će se suočiti sa svojim "zvaničnim krajem" ako ikada ponovo zaprijeti Americi.

Ovo je uslijedilo nakon povišenih tenzija izazvanih raspoređivanjem bombardera i nosača aviona u Persijskom zalivu od strane Trampove administracije zbog još nepoznatih prijetnji iz Irana, prenosi AP.

Citirajući Behruza Kamalvandija, portparola iranske Nuklearne agencije, agencije Fars i Tansim prenijele su da je Iran obavestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o svom potezu.

IAEA nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, navodi AP.

Ranije u toku mjeseca su zvaničnici u Ujedinjenim Arapskim Emiratima tvrdili da su četiri naftna tankera pretrpjela štetu u sabotažnom napadu, a američke diplomate prenijele su upozorenje da bi Iran mogao da pogrešno identifikuje komercijalne avio-kompanije i napadne ih, što je Teheran odbacio.

Rijad, koji je naglasio da ne želi rat, optužio je Iran da stoji iza napada dronovima na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, za koje je odgovornost preuzelo jemensko pleme Huti, povezano sa Iranom.

Sve ove tenzije su kulminacija Trampove odluke od pre godinu dana da izvuče SAD iz nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama. Dok i Vašington i Teheran kažu da ne traže rat, mnogi su zabrinuti da bi bilo kakva pogrešna procjena u ovom teškom trenutku mogla da dovede do toga da se situacija otrgne kontroli.

"Ako Iran želi da se bori, to će biti zvaničan kraj Irana. Nikada više nemojte da pretite SAD", napisao je u nedelju Tramp na svom Tviter nalogu. Tramp nije dalje elaborirao ove izjave, kao ni Bijela kuća, prenosi AP.

Nove prijetnje Iranu dolaze posle jučerasnjeg napada raketama na bagdadsku Zelenu zonu, gde su smještene zgrade državnih organa i strane ambasade.

Iran je porekao učešće u bilo kojem od ovih incidenata.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif odgovorio je napisavši na Tviteru:

"Iranci su opstali milenijumima dok su svi agresori nestali", napisao je on. Završio je svoj tvit sa: "Pokušaj sa poštovanjem - radi!"

Tagovi:
Sve vijesti