Kurc traži i razrješenje ministra unutrašnjih poslova

Autor:

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je da će predsjedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu predložiti da razriješi ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla.

0
A- A A+
štrahe kurc Foto: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

  Kurc je u subotu predsjedniku predložio da raspiše prijevremene parlamentarne izbore, a nakon afere s vicekancelarom i liderom FPO Hajncom Kristijanom Štraheom, koji je, kako se vidi na javno objavljenom snimku, nudio jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Premijer je najavio u više navrata da Kikl, koji je takođe član FPO, a u vrijeme kada je snimljen video materijal bio je generalni sekretar "slobodaraca", ne može da vodi istragu u ovom slučaju.

FPO je odbila da se Kikl povuče sa mjesta ministra unutrašnjih poslova i najavila da će svi članovi vlade iz te stranke u slučaju njegove smjene dati ostavku.

Sa tim u vezi, austrijski premijer je rekao da će, ako ministri iz FPO napuste vladu, njihove funkcije biti popunjene ekspertima i visokim državnim službenicima.

Kurc je na konferenciji za štampu nakon razgovora sa novim šefom FPO Norbertom Hoferom rekao da je rekonstrukcija vlade jedino ispravna i da samo ona može garantovati stabilnost zemlje.

Ukazao je da je "Ibica skandal" nanio veliku štetu ugledu zemlje.

Kurc je rekao i da bi smatrao ispravnim da je sam Kikl ponudio ostavku kako bi omogućio detaljnu istragu mogućeg ilegalnog partijskog finansiranja.

On je ponovio da FPO nikako da shvati dimenziju skandala koja je pogodila tu stranku, a time i vladu.

Takva vlada, kako je naveo, treba da vodi Austriju do prijevremenih izbora, koji će se biti održani u septembru.

Sve vijesti