Njemačka štampa:Tompson zasijenio Angelu Merkel

Nemački mediji izvijestili su o boravku kancelarke Angele Merkel Zagrebu. Evo o čemu su najviše pisali.

0
A- A A+

merkel Foto: Tanjug/Christophe Gateau/dpa via AP

"Der Tagešpigel" piše da su njen nastup na predizbornom skupu HDZ-a zasijenili upadljivi nacionalistički tonovi pjesme "Lijepa li si" Marka Perkovića Tompsona, koji veliča ustaštvo i čiji nastupi su u više navrata posljednjih godina bili zabranjeni i u Njemačkoj.

"Dojče vele" prenosi da ovaj berlinski list piše da njemački gosti vjerovatno nisu bili ni svjesni čija se to pjesma ori sportskom dvoranom Cibona.

List se osvrnuo i na govor Karla Rešlera, nosioca liste HDZ na evropskim izborima.

"Umjesto da govori o budućnosti Evrope, mladalački nosilac liste HDZ-a je nošen ovacijama publike radije pričao o 'najvećoj tragediji hrvatskog naroda' u austrijskom Blajburgu."

"Der Tagešpigel" dodaje da "ni počasnom govorniku Manfredu Veberu očito nije smetalo iscrpno veličanje utemeljitelja stranke i države Franje Tuđmana, koji je posthumno pred UN-ovim sudom za ratne zločine proglašen članom 'kriminalne grupe' za etničko čišćenje Hercegovine tokom rata u Bosni".

"Frankfurter Algemajne Cajtung" piše, prenosi DW. da je Njemačka "partner Hrvatske i sa znatnim nuspojavama". Spominju iseljavanje desetine hiljada Hrvatica i Hrvata nakon ulaska u EU 2013.

"Iseljavanje počinje ozbiljno opterećivati socijalne sistem", piše FAZ.

Sve vijesti