Google ukinuo kompaniji Huawei Android licencu

Autor:

Dramatična eskalacija situacije tokom “ekonomskog rata“ Amerike i Kine dovela je Huawei do momenta da Google ukine Android licencu.

Google ukinuo kompaniji Huawei Android licencu Foto: MONDO portal

Kompanija Google ukinula je kompaniji Huawei licencu za Android operativni sistem i Huawei će morati da se okrene tzv. “open source“ verziji, objavio je The Verge. Ova odluka je morala biti donijeta, kako su za The Verge rekli u kompaniji Google, jer je Google u obavezi da poštuje zakonske odluke SAD. Jedna od poslednjih jeste odluka Ministarstva trgovine SAD da se Huawei kompanija stavi na “crnu listu“, čime se praktično toj kompaniji zabranjuje poslovanje sa američkim kompanijama i onemogućava izvoz američkih proizvoda u Huawei.

Svi aktivni telefoni i dalje će imati pristup Android Google Play prodavnici i biće u prilici da koriste Google Play Protect, kao i do sada, potvrdila je kompanija Google.

Huawei će, ako odluka ostane na snazi morati da se prebaci na Android Open Source Project (AOSP), koji je i dalje prepoznatljiv Android OS, ali bez Play Store pristupa i sa još nekim restrikcijama, među kojima je i najbrže ažuriranje bezbjednosnih sistema, koje više ne zavisi samo od proizvođača.

Kompanija Huawei još uvijek nije komentarisala ovu situaciju, ali komentar svakako očekujemo. Agencija Rojters je, takođe, u noći između 19. i 20. maja prenijela, pozivajući se na više izvora da je Google prestao da posluje sa Huawei kompanijom u obimu u kojem je poslovao do tog momenta, a da su i Qualcomm i Intel poslali slične poruke kineskoj kompaniji.

Kompanija Huawei je čak i tužila SAD zbog neosnovanih optužbi za špijunažu.

S druge strane, Huawei već neko vrijeme, ako je vjerovati izvorima tih vijesti, sprema zamjenu za Android OS i Windows.

Pratite nas i dalje, jer se priča razvija vrlo brzo i očekujemo zvanične potvrde kompanija Google i Huawei, kao i komentare ove situacije.


Tagovi:
Sve vijesti