Osnovne škole u Podgorici moraju da rade i u 5 smjena!

Autor:

Pojedine podgoričke osnovne škole planirane za oko 800, danas broje preko 1.500, pa i više od 1.700 učenika, piše Pobjeda.

0
A- A A+
ranac, školska klupa, škola, đaci, osnovna škola, osnovci, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

  Direktori škola upozorili da zbog prebukiranosti trpi vaspitnoobrazovni process. Iz resornog ministarstva kažu da se ušlo u do sada najveći investicioni ciklus u obrazovanju kako bi se riješio ovaj problem.

Portparol Ministarstva prosvjete Milica Lekić rekla je za Pobjedu da problem prebukiranosti objekata nije aktuelan u svim opštinama, već najprije u glavnom gradu.

Ona je podgoričkom dnevniku saopštila da je u cilju prevazilaženja problema planirana škola u Tološima i Siti kvartu, za koje se u narednom periodu raspisuje konkurs za idejno rješenje.

Planirana je i škola na Zabjelu i nova podgorička gimnazija, a napomenućemo da će se graditi i škola na Karabuškom polju, i sve su ušle u kapitalni budžet”, kazala je Pobjedi Lekić.

Ona je precizirala da je narednih godina predviđeno 38 kapitalnih projekata izgradnje školskih objekata širom Crne Gore, vrijednih 50 miliona eura.

Pojedine škole na teritoriji glavnog grada maksimalno prostorno opterećene, organizuju nastavu i u pet smjena, koristeći sve raspoložive prostorije u školi, uključujući biblioteku i pomoćne prostorije, piše Pobjeda.

U Osnovnoj školi “Štampar Makarije” koja nastava se organizuje u dvije smjene i tri međusmjene. Ova škola danas broji 64 odjeljenja, projektovana je za 800 do 1000 učenika, a ove školske godine upisuje 1784 učenika!

Kada je osnovana 1994. godine, škola je brojala 751 učenika u 27 odjeljenja, prije dvadeset godina imala je 960 učenika u 32 odjeljenja, prije deset 1.470 učenika u 49 odjeljenja i prije pet 1.700 učenika u 57 odjeljenja, kazala je Pobjedi direktorica škole Nataša Vlahović.

Šehović: Gradićemo nove škole u narednoj godini

Tagovi:
Sve vijesti