Ljubav jača od vjere i metka: Smrt Boška i Admire

Autor:

Na današnji dan prije 26 godina završila se jedna velika ljubav - poginuli su "sarajevski Romeo i Julija", Srbin Boško Brkić i muslimanka Admira Ismić. Priča o njima tjera suze na oči, a malo je šansi da će ikada biti zaboravljena.

2
A- A A+
Boško i Admira Foto: YouTube/printscreen/CNN Boško i Admira

Ležali su mrtvi sedam dana na Vrbanja mostu, na "ničijoj zemlji", a slika njihovih nepomičnih tijela u zagrljaju obišla je svijet.

Ovi 25-godišnjaci, 18. maja 1993. godine, u pokušaju bijega od ludila koje je zahvatilo njihovu zemlju, ubijeni su na mostu Vrbanja, a njihova tijela ležala su sedam dana na ulici.

Mladi i zaljubljeni, iako različitih nacionalnosti u vremenu kada je to bilo skoro pa nemoguće, pripremali su vjenčanje i beg iz nepodnošljive stvarnosti.

Tog kobnog dana u popodnevnim satima, u nadi da će uspeti da pobjegnu, jedan Srbin i jedna Bošnjakinja iz Sarajeva postali su Romeo i Julija.

Boško je prvi pao, ona je dopuzala do njega, zagrlila ga i izdahnula.

Upoznali su se na sarajevskoj Olimpijadi, a prijateljstvo je ubrzo preraslo u ljubav, koja se nastavila i kada su glavni grad BiH zasule granate.

Godinu dana nakon početka rata u BiH odlučili su da napuste grad i potraže bolji život negdje gdje njihova ljubav neće biti osuđivana i gdje neće morati da hodaju pognute glave zbog imena i prezimena.

Priča koja i danas boli: Smrt Boška i Admire

Boško u Sarajevu nije imao nikoga, osim svoje srednjoškolske ljubavi Admire. Kako je on ostao zbog nje u Sarajevu, tako je ona željela s njim da ode u Srbiju.

Preko zajedničkog prijatelja su dogovorili izlazak iz opkoljenog Sarajeva te su 18. maja 1993. godine krenuli ka slobodi.

Vjerujući da je na snazi primirje, nisu čekali noć nego su krenuli u 17 sati, ali su stigli samo do Vrbanja mosta gdje je prvi metak iz snajpera pogodio Boška, a potom i Admiru.

Smrtno ranjena ona je dopuzala do mrtvog Boška, zagrlila ga i izdahnula. Njihova tijela su sedam dana ležala na istom mjestu jer su se nalazila na "ničijoj zemlji", a na kraju su ih izvukli pripadnici Vojske Republike Srpske i pokopali ih na groblju u Lukavici.

Slika mrtvih tijela Romea i Julije iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet.

Izvor: YouTube/CNN

Admirini otac i majka su tek nakon dva dana saznali da im je kćerka ubijena.

Po završetku rata, 1996. godine, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, njihovi posmrtni ostaci su prebačeni na groblje Lav u Sarajevu i zajedno sahranjeni.

O njima su pisali mnogi, i pjesme, i članke, i priče... Jedan od najpoznatijih članaka bio je onaj Kurta Šorka, koji je objavio Rojters 23. maja 1993. i koji je zatim obišao cio svijet. Sarajevska rok grupa Zabranjeno pušenje je snimila pjesmu pod nazivom "Boško i Admira", a isto tako i Bil Mejdn pod nazivom "Bosko and Admira".

O Bošku i Admiri je snimljen i dokumentarni film koji je režirao Džon Zaricki.

Sarajevski Romeo i Julija ostaće zauvijek u sjećanjima Sarajlija, Srba, Hrvata, Bosanaca i Hercegovaca, ali i svih ljudi širom svijeta, koji su čuli za njihovu priču.

Tagovi:
Sve vijesti