Eksplozije u Damasku: Sirija optužuje Izrael

Autor:

Nekoliko eksplozija čulo se u glavnom gradu Sirije - Damasku, kada je sirijska protivvazdušna odbrana otvorila vatru na "objekte" koji dolaze iz pravca Golanske visoravni pod okupacijom Izraela.

0
A- A A+
damask sirija Foto: Printscreen/Googlemaps

Državna novinska agencija SANA pozvala se na neimenovog vojnog zvaničnika koji je rekao da je sirijska protivvazdušna odbrana otkrila “neprijateljske mete” koje su dolazile iz pravca regiona Kuneitre na Golanskoj visoravni.

Novinska agencija je javila da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila nekoliko ”objekata”.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji izvestila je o tri eksplozije jugozapadno od Damaska, dodavši da nije bilo odmah jasno da li su eksplozije prouzrokovane izraelskim udarima iz vazduha ili raketama tipa zemlja-zemlja.

Izraelski tenk uništio bolnicu u Siriji

Šef opservatorije Rami Abdurahman rekao je za AP da je meta udara bilo područje Kisva gde su pozicije i stovarišta iranskih i snaga libanskog Hezbolaha koji se bore na strani sirijske vlade.

Sirijska televizija je objavila snimke noćnog neba kroz koje se uzdiže svetlosni snop uz zvukove eksplozija.

SANA je u aprilu javila da je u izraelskom udaru gađana vojna pozicija u centralnom delu Sirije, kada su ranjena šestorica vojnika i uništeno nekoliko zgrada.

Izraelski vojni zvaničnici su odbili da komentarišu izveštaj ali je Izrael nedavno potvrdio da napada iranske ciljeve u Siriji.

Izrael smatra Iran svojom najvećom pretnjom, kao i libanski šiitski radikalni pokret Hezbolah, koji uživa podršku Teherana.

Iran je saveznik Damaska i poslao je pripadnike milicija, materijalnu podršku i ponudio vojne savetnike da pomogne snagama sirijskog predsendika Bašara Asada u građanskom ratu koji traje osam godina.

Izrael smatra Iran pretnjom po svoju bezbednost i upozorava da neće tolerisati iransko prisustvo na svojim granicama.

Sve vijesti