Crna Gora posvećena zajedničkim vrijednostima SE

Autor:

Crna Gora je posvećena zajedničkim vrijednostima Savjeta Evrope (SE), saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i ukazao na veliki doprinos Savjeta reformskim procesima Crne Gore i izgradnji insititiucionalnih kapaciteta.

Crna Gora posvećena zajedničkim vrijednostima SE Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), učestvovao danas na 129. sjednici Komiteta ministara SE u Helsinkiju.

Iz MVP su kazali da su u fokusu diskusije bili aktuelni izazovi, modaliteti za jačanje djelovanja SE, obezbjeđivanje dugoročne efikasnosti sistema Evropske konvencije o ljudskim pravima i saradnja između SE i Evropske unije.

„Naša je dužnost da se posvetimo nasljeđu SE u godini obilježavanja 70. godišnjice postojanja i doprinesemo uspješnom odgovoru na izazove i promjene čiji smo svjedoci u današnjoj Evropi“, kazao je Darmanović na sjednici Komiteta ministara SE i dodao da je Crna Gora snažno posvećena očuvanju zajedničkih vrijednosti evropskih naroda.

On je ponovio čvrstu privrženost Crne Gore temeljnim principa SE i ukazao na veliki doprinos Savjeta reformskim procesima Crne Gore i izgradnji insititiucionalnih kapaciteta.

„Savjet Evrope je doprinio uspostavljanju ključnih vrijednosti na evropskom kontinentu, u prvom redu u pogledu jačanja vladavine prava i demokratskih principa“, zaključio je Darmanović.

Navodi se da su na sjednici Komiteta, ministri naglasili potrebu za koordiniranim djelovanjem, kako bi ojačali sposobnost Organizacije da reaguje u situacijama u kojima država članica krši svoje zakonske obaveze ili ne poštuje standarde, temeljna načela i vrijednosti koje podržava SE.

U Helsinkiju je Francuska preuzela polugodišnje predsjedavanje Komitetom ministara SE.

Darmanović je rekao da će Crna Gora nastaviti da doprinosi prioritetima francuskog predsjedavanja, među kojima su jačanje sistema Evropskog suda za ljudska prava, zaštita najugroženije populacije i dalja promocija Istanbulske konvencije.

Sve vijesti