Ko su najgori turisti na svijetu?

Autor:

Evo iz kojih zemalja dolaze najgori turisti na svijetu.

Ko su najgori turisti na svijetu? Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Nekada niste znali kako se strani turisti negdje ponašaju, osim ako niste bili sa njima, a danas snimci načinjeni smartfonima mogu da obznane celom svetu ako se neko nepristojno ponaša. Znate i sami koliko ste puta vidjeli snimke turista kako se kupaju u fontani ili rade neke druge, mnogo nepristojnije stvari.

Sajt asiaone.dom piše da su tako, recimo, Argentinci, prema istraživanju iz 2015. koje je sproveo sajt hotels.com, poznati kao turisti koji najčešće kradu stvari iz hotelskih soba. I gosti iz Singapura važe za kradljivce, dok su najpouzdaniji gosti oni iz Hong Konga.

A koji turisti spadaju u najgore? Evo nekoliko, bez nekog hronološkog reda.

Kinezi

Ovaj sajt piše da su kineski turisti skloni vrijeđanju osoblja u avionu, vandalizmu na arheološkim atrakcijama, a imaju i naviku da uriniraju na javnim mjestima.

Međutim, s obzirom na brojnost ove nacije i uzimajući u obzri da je samo 2016. godine njih 122 miliona putovalo negdje u inostranstvo, dovoljno je da se deseti dio njih ponaša nepristojno i to će već odati utisak "loših kineskih turista".

Britanci

Britanci važe za uglađene, uviđajne i ljubazne, ali je činjenica i da na putovanjima umiju da "popiju malo više" i začas ćete ih vidjeti kako, recimo, trče goli ulicama.

Takođe, mnogi svjetski mediji pisali su o prevarama britanskih turista koji lažiraju trovanje hranom, tražeći nadoknadu od hotela u kojem se navodno trovanje desilo.

Njemci

Sajt asiaone.com piše da su Njemci žalbe na usluge pretvorili u umjetnost.

"Pravila su pravila, ali ako je meni monoton ili im fali treasa u sobi, a bila je prikazana u brošuri, Njemci će tražiti nadoknadu".

"Oni toliko ozbiljno shvataju odmor i putovanja, da uopšte niste sigurni ni da li se zabavljaju", kaže Endru Ims koji radi za sajt germanyiswunderbar.com. "Ako u brošuri piše da ćete na putovanju od aerodroma do smještaja dobiti napitke i grickalice, oni će na tome insistirati... čak i po cijenu da zbog toga ne vide nikakve pejzaže ili atrakcije pored kojih prolaze".

Amerikanci

Prema stereotipu, tipičan američki turista misli da bi svi trebalo sve da rade na njegov način. A za sve što mu ne odgovara, pokušaće da ponudi novac kako bi sebi udovoljio.

Prema pisanju ovog sajta, srećom, sve je manje onih koji ne poštuju lokalnu kulturu i "oblače se kao profesionalni golferi".

Izraelci

Ovi turisti važe za grube, nestrpljive i glasne, barem prema pisanju Jael Miler za list Haaretz iz Tel Aviva. O njima pišu i da su skloni tome da se svađaju oko cijene smještaja, da pokušavaju da prevare hotelijere.

Zbog svega toga, došlo je do toga da neki hotelijeri čim vide izraelski pasoš gostiju, postaju malo manje ljubazni i uzdržaniji.

Rusi  

Za ruske turiste kažu da imaju stav "znamo da nas niko ne voli i nije nas briga". Svjesni ponašanja svojih turista u inostranstvu, Rusko ministarstvo spoljnih poslova je napravilo čak i brošuru o ponašanju na putovanjima, u kojima pozivaju svoje građane, na primjer, da "Kenijce ne nazivaju majmunima".

U prilog činjenici da zaista umiju da budu nepristojni, govori i podatak da prema jednoj anketi 42 odsto Rusa smatra svoje sugrađane najgorim turistima.

Naravno, postoje nepristojni ljudi svih nacionalnosti, tako da svakako ne treba imati predrasude prema strancima iz ove ili one zemlje. Ipak, ako pitate hotelijere, taksiste ili nekog drugog ko ima kontakta sa stranim turistima, vjerovatno će vam neke od ovih navesti kao najgore i najnepristojnije. Opet, vjerovatno su upravo turisti iz ovih zemalja i najbrojniji, pa nije ni čudo da sa njima ima i loših iskustava...