Facebook uvodi ograničavanje upotrebe

Autor:

Facebook ograničio upotrebu platforme direktnog prenosa poslije napada u Krajstčerču.

Facebook uvodi ograničavanje upotrebe Foto: Promo/Kaspersky Lab

Kompanija Facebook objavila je tokom 15. maja da ograničava upotrebu svoje platforme LIVE, direktnog emitovanja videa, koju je koristio ubica u Krajstčerču na Novom Zelandu da uživo prenese masakr 51 osobe u džamijama sredinom marta.

Facebook je bio jako kritikovan zato što je kasnio u prekidanju tog videa, čije slike su se brzo širile preko interneta. U slučaju Krajstčerča Facebook je morao da ukloni 1.5 miliona kopija videa, što vrlo jasno ukazuje da je potrebno da uradi više. Kompanija je tada obećala da će preispitati uslove korišćenja platforme LIVE.

Od sada korisnici koji krše propise za upotrebu te društvene mreže, posebno one koji zabranjuju opasne organizacije i pojedince neće više imati pristup mreži na neko vrijeme, i to od prvog prestupa. To na primjer znači da će neko ko dijeli izjavu terorističke grupe bez konteksta biti blokiran i da neće moći da koristi Facebook LIVE određeni period, na primjer 30 dana. Kompanija je takođe obećala 7.5 miliona dolara za nova istraživanja u partnerstvu sa tri univerziteta, kojim bi se automatski primetila zabranjena sadržina.

Pročitajte i ovo: Muslimani tuže Facebook i YouTube

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern ocijenila je da se radi o dobrom prvom koraku. Ova objava podudara se sastankom u Parizu o onlajn ekstremizmu, koji se održava upravo istog dana. Francuski predsjednik Emanuel Makron i premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern pokrenuće inicijativu "Zov Krajstčerča", nazvanu po novozelandskom gradu u kojem je 15. marta u napadu na dvije džamije ubijena 51 osoba.


Sve vijesti