Koliki je rok trajanja naočarima za sunce

Autor:

Ne, nije dok se ne slome ili dok ih ne izgubite...

Koliki je rok trajanja naočarima za sunce Foto: MONDO

Naočare za sunce nisu samo modni detalj, već i štite vaše oči od štetnog sunčevog zračenja, pomažu u borbi protiv ranog starenja, a štite i od raka kože.

 To ste već vjerovatno znali, ali ono što možda niste znali je da i naočare za sunce imaju rok trajanja. Naime, stručnjaci nakon sprovedene studije na Univerzitetu u Sao Paulu, upozoravaju da naočare vremenom gube svoju sposobnost zaštite od blokiranja UV zraka. Drugim riječima, vaše naočare vas vjerovatno više ne štite od UV zračenja tako dobro kao prije nekoliko godina...

Profesor oftalmologije dr Majkla Erlih kaže da stakla jednstavno gube svoju efikasnost zaštite uslijed minijaturnih oštećenja, koja nastaju stavljanjem naočara u futrolu, recimo – ta oštećenja ne moraju čak ni da budu vidljiva golim okom.

A izostanak zaštite očiju od zračenja može da bude uzrok problema. Izloženost očiju UV zracima povezuje se sa kataraktom i okularnim kancerom. Takođe, koža oko očiju će brže stariti uslijed izloženosti UVA i UVB zracima.

Iako je potrebno još istraživanja da bi se utvrdilo poslije koliko vremena naočare postaju neefikasne, dr Erlih savjetuje da ih mijenjate otprilike svake dvije godine.

Sve vijesti