Od sporazuma o priznanju krivice 297,500 eura!

Autor:

Počinioci krivičnih djela obavezani su lani sporazumom o priznanju krivice da uplate u humanitarne svrhe 207.500 eura!

Od sporazuma o priznanju krivice 297,500 eura! Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Tužioci su lani zaključili 298 sporazuma, od čega 195 u Osnovnim tužilaštvima, 60 u višim i 43 u Specijalnom državnom tužilaštvu, saopštio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, piše Pobjeda.

On je rekao da je sporazum o priznanju krivice relativno nov institut u našem krivičnom zakonodavstvu te da se kroz njega smanjuju troškovi krivičnog postupka, ali se on i ubrzava jer ne dolazi do klasičnog suđenja.

Na skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, na kom je razmatran izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i stanja u državnom tužilaštvu za prošlu godinu, tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu Veljko Rutović rekao je da je sporazumima o priznanju krivice 2016. godine državi vraćena imovinska korist od više od 29 miliona eura, a 2017. više od šest miliona.

Pobjeda piše da je Rutović istakao da u istoriji crnogorskog pravosuđa nije bilo odluka da se vraća imovinska korist stečena kriminalnim djelima, odnosno da su bile izricane kazne, ali protivpravno stečena imovinska korist nije vraćana.

Prema njegovim riječima, lani nije bilo zahtjeva za trajno oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, ali je iz ranijeg perioda bilo dva zahtjeva koji su povoljno okončani.

U jednom predmetu trajno je oduzeta vila u Bečićima čija vrijednost iznosi oko 1,5 miliona eura, dok je u drugom trajno oduzet stambeni prostor površine 53 metra kvadratna i zemljište 3.063 metra kvadratna”, naveo je Rutović, prenosi Pobjeda.

Skoro 30 miliona eura oduzeto u posljednje dvije godine

Tagovi:
Sve vijesti