Nabujala Sava, vodostaj u porastu

Autor:

Vodostaji rijeka kod Karlovca u Hrvatskoj danas su u opadanju, blago pada i vodostaj Une, ali raste nivo Save kod Jasenovca. Sava raste i u Bosni i Hercegovini, a slična situacija očekuje se i u Srbiji.

0
A- A A+
brankov most, beograd, reka sava, beograd na vodi, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

U Hrvatskoj su zbog porasta vodostaja rijeka nakon obilnih padavina na snazi vanredne mjere odbrane od poplava kod Karlovca i u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je u utorak bilo proglašena vanredna situacija.

Dvadesetak kuća poplavila je reka Mrežnica u Dugoj Resi, u Karlovačkoj županiji. Dežurne službe ispumpavale su vodu iz poplavljenih okućnica uz Koranu i Mrežnicu.

Putevi su poplavljeni na desetak lokacija, a saobraćaj se odvija alternativnim pravcima. Ulice su djelimično poplavljene i u Hrvatskoj Kostajnici.

Nakon višednevnog rasta i kratkotrajne stagnacije vodostaja rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice, jutros je satima bilježen pad od jednog centimetra, ali su i nadalje na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, prenosi Hina.

Do sada još nije bilo potrebe za evakuacijom stanovnika, a nema problema ni sa snabdijevanjem.

Opuštanja nema ni na drugim područjima u slivu Kupe i Save, koje su u porastu.

Sava kod Jasenovca raste za dva do četiri centimetra na sat i vodostaj je premašilo 800 centimetara, pa se očekuje proglašenje vanrednih mjera odbrane od poplava.

HIDROLOŠKO UPOZORENJE ZA SRBIJU

Vodostaji na Mlavi, Peku i Timoku će do 16. maja biti u porastu i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava. Vodostaji na Savi će naredna četiri dana biti u porastu sa prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 16. maja i približavanjem granici vanredne odbrane od poplava 17/18. maja.

Stanje na poplavljenom području u selima Lijevča polja u srbačkoj opštini u BiH za sada je pod kontrolom, ali i tamo Sava sve više prijeti.

Ukoliko se nastavi rast Save do kraja dana mogle bi biti proglašene redovne mjere odbrane od poplava, podaci su opštinske vlasti.

Trenutno je na području te lokalne zajednice zaplavljeno oko 50 kuća u nebranjenom području u Starom Martincu, Prijebljezima, Liliću, Kukuljama, Razboju Ljevčanskom, Glamočanima, Bajincima i Gaju, a voda je ušla u sedam kuća, od čega u tri u Liliću, dvije u Kukuljama i po jednu u Razboju i Starom Martincu.

Pod vodom je i više stotina hektara oranica na tom području.

Sava raste i jutros je iznosila je 814 centimetara na mjernom mjestu kod Srpca, dok se redovne mjere zaštite od poplava proglašavaju na 860, a vanredne na 940 centimetara.

U ovom trenutku zaplavljen je veliki broj poljoprivrednih površina od Sela Srbac do Korova, kao i jedan broj vikend naselja, ali domaćinstva za sada nisu ugrožena.

Sve vijesti