EU mora slati jasne poruke građanima Zapadnog Balkana

Autor:

Evropska unija mora slati građanima ZB jasne poruke, kako ne bi ostavljala prostor za propagandu drugih, poručio je crnogorski premijer Duško Marković u njemačkom Bundestagu, gdje je razgovarao sa poslanicima Odbora za evropske poslove

EU mora slati jasne poruke građanima Zapadnog Balkana Foto: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

Marković je kazao da EU mora da bude više prisutna u javnosti država Zapadnog Balkana.

„I mora slati jasne poruke našim građanima koliko EU ulaže u naš razvoj i njihov bolji život, ako treba i svakodnevno“, ocijenio je crnogorski premijer.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao da su EU i zapadne zemlje najveći ulagači i donator na Zapadnom Balkanu, a iz regiona se često čuje kako mora biti prisutnija.

Marković je podsjetio da je u posljednjih deset godina bilo više od osam milijardi investicija, a trgovina je udvostručena i prelazi preko 49,5 milijardi.

EU je, kako je naveo, glavni trgovinski partner regiona i čini 73 odsto njegove trgovine, a region je povećao i izvoz u EU za 142 odsto.

Prema njegovim riječima, poruke o vladavini prava nijesu jedine važne poruke koje se, s pravom, moraju slati.

„Ali naš građanin želi prije svega da bolje živi i osjeti te benefite. EU mora da bude više prisutna u javnosti u ovom smislu, i šalje jasne poruke našim građanima koliko ulaže u naš razvoj i njihov bolji život“, istakao je Marković.

On se zahvalio Njemačkoj na podršci crnogorskim reformama i rekao da raduje sve veće interesovanje i prisustvo investitora iz Njemačke, kao i da Crna Gora želi Njemačku kao partnera, ali i uzor i objektivnog posmatrača prilika.

„Mi ne želimo partnerstvo sa Njemačkom samo zbog podrške i investicija, nego zbog demokratskih vrijednosti, uključujući i one koje se tiču korporativnih i poslovnih standarda u cilju jačanja domaće poslovne kulture koja još trpi posljedice starog sistema“, naveo je Marković.

Govoreći o procesu evropske integracije, on je rekao da Crna Gora ne kalkuliše.

„Naša orijentacija i kurs su jasni. Mi smo zemlja koja se u svim slučajevima pridružuje zajedničkoj, vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU i koja se pokazala kao odgovorna članica i pouzdan saveznik u NATO-u“, poručio je premijer.

On je rekao da najvažnijim dostignućem u protekle dvije godine mandata crnogorske Vlade smatra ekonomski rast koji je, kako je naveo, premašio sva očekivanja.

„Ostvarili smo stope rasta po prosječnoj stopi od 4,9 odsto, i to gotovo u svim sektorima od turizma, energetike, poljoprivrede, industrije i trgovine, što u prošlosti nije bio slučaj. Stopu nezaposlenosti smo smanjili za preko šest posto i povećali broj zaposlenih za preko 17 hiljada“, precizirao je Marković.

Kako je kazao, u prvom kvartalu ove godine parametri su već bolji nego u u isto vrijeme prošle.

„Već dvije godine bilježimo stabilnost javnih finansija i tekuću potrošnju finansiramo iz izvornih prihoda“, dodao je Marković.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku Crna Gora je veliko gradilište sa veoma značajnim projektima u kapitalnoj infrastrukturi i velikim prilivom stranih direktnih investicija - preko 1,5 milijardi eura.

„Prepolovili smo budžetski deficit i ne postoji bojazan za održivost naših javnih finansija. Cilj nam je da obezbijedimo kontinuitet ovako visokih stopa rasta, da u narednoj godini ostvarimo budžetski suficit, obezbijedimo opadajući trend javnog duga, povećamo zaposlenost i standard stanovništva“, naveo je Marković.

On je informisao Odbor o reformama koje Crna Gora sprovodi, pri čemu se posebno osvrnuo na pravosuđe i borbu protiv organizovanog kriminala.

„Evidentno je da organizovani kriminal gubi bitku sa državom, institucije su sve jače i efikasnije - ta borba u državi kakvu gradimo ne može i neće biti ravnopravna“, istakao je Marković.

On je kazao da je Sudska vlast ojačala svoje kapacitete i podigla nivo efikasnosti i ažurnosti.

Marković je rekao da je i primjer prošlonedjeljnog izricanja presuda u procesu za pokušaj terorizma, odnosno destabilizacije Crne Gore u cilju odvraćanja od puta u NATO, dokazao da je sudstvo imuno na pritiske spolja.

„I da je profesionalno obavilo svoj posao u najkompleksnijem sudskom procesu u novijoj istoriji našeg pravosuđa“, dodao je on.

Govoreći o medijskoj sceni, Marković je rekao da Vlada u svojoj nadležnosti radi sve što je moguće da popravi ambijent, uključujući unapređenje zakonskog okvira, koristeći ekspertizu i savjetovanje OEBS-a i Savjeta Evrope.

On je kazao da Crna Gora nije država koja je ugrožena svojim trenutnim izazovima slabostima, o čemu, kako je naveo, govore veoma snažna fakta.

„Članica smo NATO, predvodnik procesa integracije u EU, izvoznik smo stabilnosti i najbrže rastuća ekonomija u regionu. Složićete se, ipak ne bi u posljednjih 12 godina mogli ostvariti ove rezultate da je realno stanje drugačije ili na nivou percepcije u pojedinim važnim oblastima“, zaključio je Marković.

Sve vijesti