Preminuo Miša Janketić

Autor:

Glumac Mihailo Miša Janketić preminuo je u Beogradu u 80. godini.

2
A- A A+

Napustio nas je slavni glumac Miša Janketić koji je, kako prenosi Jugoslovensko dramsko pozorište, preminuo  danas u Beogradu u 80. godini.

 U raskošno bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju.

Prvu ulogu na sceni JDP-a odigrao je u predstavi "Ričard III" 1961, a sledeće godine postao je član tog pozorišta, u kome je ostao do 1998. godine i u kome ostvario je preko 60 uloga.

Poslednju premijeru Miša Janketić imao je na 70. godišnjicu JDP-a kao Krnec u predstavi "Kralj Betajnove" (2018).

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je posle tri godine, 1958. postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade "Pavle Vujisić" za životno djelo.

Igrao je u TV dramama i u serijama:"Dimitrije Tucović", "Otpisani", "Salaš u Malom Ritu", "Nepokoreni grad", "Sivi dom", "Vuk Karadžić", "Bolji život", "Zaboravljeni", "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Ubice mog oca", "Žmurke"...

Mihailo Janketić se bavio pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Bio je u braku sa Svjetlanom Knežević s kojom ima četvoro djece - Marka, Radomira, Milicu i Ivu.

Datum sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

Tagovi:
Sve vijesti