Tači: Niko nije osuđen za 400 masakara na Kosovu

Autor:

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas "da ni 20 godina od oslobađanja Kosova za 400 masakara koje je izvršila srpska država još uvijek niko nije osuđen".

0
A- A A+
hašim tači Foto: Mondo/Goran Sivački

Tači je učestvovao na spomen-akademiji kod Peći gde je rekao da je danas "dan sjećanja, poštovanja u odavanja pošte mučenicima, palim borcima i herojima iz Ćuška i okoline, koje je ubila policija i vojska Srbije".

"U iščekivanju da u narednim nedjeljama obilježimo 20. godišnjicu pobjede, velika briga za sve nas kao kosovskih institucija, kao kosovskog društva, a iznad svega na savjesti međunarodne zajednice i dan danas, nakon 20 godina, jeste da za 400 masakara koje je izvršila srpska država, još uvijek niko nije osuđen iz te države", rekao je Tači.

 Po njegovim riječima, to je nepravda, diskriminacija, uvreda za integritet i dostojanstvo žrtava, ali i za sam kosovski narod.

On je dodao da će u četvrtak na sjednici Skupštine Kosova svi zajedno, jedinstveni, bez razlike, donijeti "rezoluciju koja osuđuje sve zločine i genocid koji je država Srbija izvršila na Kosovu".

"U potpunosti vjerujem da će za ovom rezolucijom uslijediti i koraci za potpuno sprovođenje našeg prava, kako bi se svi izvršioci krivičnih dela i etničkog čišćenja, ubistva preko 13.500 civila i silovanja preko 20.000 žena, svi ti ljudi iz državnog aparata Srbije suočili sa pravdom“, rekao je on.

Na spomen akademiji su govorili i premijer Kosova Ramuš Haradinaj i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Sve vijesti