I muškarcima "otkucava" biološki sat

Autor:

Kada je riječ o rađanju i plodnosti, uvijek se pominje biološki sat žena, ali se zaboravlja da taj isti sat "otkucava" i muškarcima.

I muškarcima "otkucava" biološki sat Foto: Guliver/Getty images, Wavebreakmedia

 Drugim riječima, i plodnost muškaraca opada s godinama, što je svakako važno znati.

Sudeći prema novoj naučnoj studiji, muškarci bi trebalo da razmišljaju o čuvanju sperme u bankama namijenjenim za to prije nego što napune 35 godina.

Razlog za to je, kažu stručnjaci, što je plodnost manja kod starijih muškaraca, a studija tvrdi da se time i njihove partnerke izlažu većim rizicima od komplikacija u trudnoći i prilikom porođaja – poput gestacijskog dijabetesa, preeklampsije i prijevremenog porođaja.

Pored toga, stručnjaci navode da su bebe starijih očeva podložnije većem broju zdravstvenih problema – od srčanih problema do manje kilaže na rođenju, a navodi se da su čak sklonija i nekim kognitivnim poremećajima, poput autizma.

Ova studija je analizirala istraživanja urađena u posljednjih 40 godina, kako bi došla do zaključka o tome kako godine oca utiču na njegovu plodnost, trudnoću, ali i zdravlje bebe.

"Iako je široko prihvaćeno da fiziološke promjene koje se dešavaju kod žena nakon 35. godine mogu da utiču na začeće, trudnoću i zdravlje bebe, većina muškaraca ne shvata da i njihove godine imaju sličan uticaj na to. Pored toga što se s godinama smanjuje i plodnost muškaraca, izgleda da se dešavaju i neke druge promjene u spermi. Recimo, kao što se s godinama smanjuje snaga mišića, fleksibilnost i izdržljivost, kod muškaraca sperma gubi neke svoje 'sposobnost' tokom životnog ciklusa", objašnjava autorka istraživanja Glorija Bakman, direktorka Ženskog instituta za zdravlje.

Kao vjerovatan razlog za to, Bakmanova navodi prirodan pad nivoa testosterona do kojeg kod muškaraca dolazi s godinama, a smanjuje se i kvalitet sperme.

Kada je kod muškaraca lošiji kvalitet sperme, pokazala je studija, tokom začeća može da dođe do nasljednih mutacija u DNK ćelijama, što znači da je veći rizik da se beba rodi sa nekim poremećajem.

Bakmanova ističe da su žene obično aktivnije kada je reč o reproduktivnom zdravlju, dok se muškarci ređe konsultuju sa ljekarom, osim ako ne primijete očigledan problem sa plodnošću.

Sve to, naravno, ne znači da muškarci stariji od 35 godina ne treba da imaju djecu, već stručnjaci ističu da je važno da ljudi budu svjesni da se plodnost smanjuje i kod muškaraca, te da to treba da imaju na umu parovi koji žele da zasnuju svoju porodicu. 

Sve vijesti