BIZNIS: Pišu maturske za druge za 30 eura!

Autor:

Uoči završetka školske godine i ovog proljeća ispred srednjih škola u Podgorici izlijepljeni su oglasi u kojima se nudi izrada maturskih radova po cijeni od 30 eura.

BIZNIS: Pišu maturske za druge za 30 eura! Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Novinaru Dana koji se predstavio kao neko kome treba maturski rad, jedan od autora koji uzima novac za pisanje maturskih radova tokom prepiske putem aplikacije Viber, ispričao je da već 13 godina izrađuje radove po cijeni od dva eura po stranici, piše ovaj podgorički dnevnik.

List navodi da su, prema tvrdnjama ove osobe, radovi najčešće napisani i da na zahtjev profesora imaju od 15 do 20 strana. 


Učenici za 30 ili 40 eura dobijaju i besplatno koričenje i štampanje maturskog rada, tako da je „njihovo samo da naruče rad i to bez literature“, piše Dan.

Neimenovani sagovornik Dana kaže da za maturski rad preko 15 strana pravi popust te da je ista cijena i kada naručilac ima literature, odosno da se maturski po strain naplaćuje dva eura.

Novinaru Dana je od drugog autora naručenih maturskih radova rečeno da je on radio maturske za sve učenike iz jednog odjeljenja!

Iz Uprave za inspekcijske poslove za Dan su kazali da Prosvjetnoj inspekciji nisu dostavljane inicijative u vezi sa izradom i prodajom maturskih i diplomskih radova.

Iz PR službe Ministarstva prosvjete saopšteno je da kada se govori o kažnjavanju onih koji takve radove rade, potrebno je obratiti se drugim državnim organima, piše Dan.

Tagovi:
Sve vijesti