Investicije jedan od glavnih pokretača razvoja

Autor:

U Crnoj Gori se konstantno stvaraju uslovi za razvoj i ulaganja, što rezultira rekordnim prihodima u turizmu, ulaganjem investitora iz preko 100 država i poslovanjem najprestižnijih svjetskih kompanija, saopštio je Pavle Radulović

Investicije jedan od glavnih pokretača razvoja Foto: Info biro

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, je na otvaranju desetog Festivala nekretnina i investicija (FREI) u Budvi, predstavio najznačajnije projekte u Crnoj Gori i istakao da su investicije ključni razvojni resurs, turizam pokretačka snaga.

Radulović je kazao i da u državama veličine Crne Gore resursi iziskuju krajnje brižljiv tretman, vješto planiranje i domaćinsko korišćenje uz odgovarajući zakonski okvir.

On je podsjetio da je Vlada usvojila nova zakonska rješenja koja olakšavaju procedure, poboljšavaju investicioni ambijent, dok su se dobre pretpostavke razvoja stvorile i donošenje novih planskih dokumenata i značajna ulaganja u infrastrukturu.

“Ono što sigurno predstavlja rezultat na koji smo veoma ponosni je činjenica da je prošle godine Crna Gora prvi put u svojoj istoriji ostvarila direktan i indirektan prihod od turizma u iznosu od više od milijarde eura, našu zemlju je posjetilo 2,2 mililiona turista, gotovo 13 miliona noćenja, a sve smo više prisutniji na najznačajnijim emitivnim tržištima u Evropi”, rekao je Radulović.

On je kazao da je crnogorska ekonomija u prošloj godini zabilježila rast po stopi od pet odsto, a rezultati ostvareni u turizmu značajno su doprinijeli ovom rastu i stabilnom kreditnom rejtingu.

Novu dinamiku razvoju i poslovanju, prema riječima ministra, donijeće i projekat ekonomskog držvljanstva.

“Uvođenjem ekonomskog državljanstva želimo da kupimo odličnost, a ne da “prodamo” pasoše. Ovaj projekat namijenjen je pojedincima i njihovim porodicama koji su novac stekli legalno, a njime želimo da uvezemo znanje i novac u Crnu Goru”, kazao je Radulović.

On je podsjetio da je vrijednost ugovorenih investicija na kapitalnim projektima procijenjena na oko tri milijarde eura.

Radulović je istakao najveće projekte u Crnoj Gori, među kojima su Porto Montenegro u Tivtu, Aman Sveti Stefan, koji će nakon ulaganja u Hotel Maestral i Kraljičinu plažu u Miločeru, uskoro započeti i gradnju novog Hotela Durmitor, čija je vrijednost oko 20 miliona eura.

On je naveo i kompleks Luštica Bay, Portonovi, projekat katarske kompanije Qatari Diar na Plavim horizontima – Beyond Horizon, zakup kompleksa HTP „Ulcinjska rivijera“ sa Konzorcijumom ,,Karisma”.

Kada su u pitanju projekti na sjeveru, Radulović je istakao valorizaciju dijela već postojećih ski centara i izgradnju novih, gdje Vlada od 2015 – 2023. godine kroz Kapitalni budžet ulaže oko 100 miliona EUR.

On je ukazao na nikada bolju avio povezanost Crne Gore sa 95 redovnih i čarter avio linija prema 50 različitih destinacija, kao i na rekordne podsticajne mjere u prošloj godini koje su iznosile
645 hiljada eura.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla je da uz strane investiture ne dolazi samo novac već i znanje što je primjetno u sferama građevine, turizma, energetskog sektora.

Ona je kazala da je Ministarstvo u stalnoj komunikaciji sa privrednicima, kojima pomaže da budu konkurentniji na domaćem i stranom tržištu, kao Iida povećaju proizvodni i izvozni kapacitet.

Sekulić je rekla da iz tog razloga propremljen Program za unapređenje konkurentnosti privrede koji će se realizovati u ovoj godini, a za koji je opredijeljeno 1,64 miliona eura koje će se dodjeljivati kao subvencije.

“U cilju unapređenja privrede, promociju i upoznavanje privrednih subjekata sa benefitima koje mogu ostvariti kroz apliciranje u okviru ponuđenih programskih linija, želimo još više da se približimo privrednicima, da utrošimo cjelokupan iznos opredijeljenih sredstava, gdje ćemo kroz dugoročne efekte imati konkurentniju, inovativniju i izvozno orijentisanu privredu”, kazala je Sekulić.

Prema njenim riječima, program bi trebalo da doprinese povećanju izvoznog potencijala, usvajanju međunarodnih standarda poslovanja, razvoju inovativnosti, kao i brojne benefite za otvaranje novih radnih mjesta, čime se doprinosi privrednom i regionalnom razvoju Crne Gore.

Predstavanik Savjeta stranih investitora Ivan Radulović ocijenio je da se poslovni ambijent u Crnoj Gori kontinuirano unaprjeđuje, posebno imajući u vidu članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, proces evropskih integracija kao i članstvo u NATO-u.

“Optimistični smo u vezi da daljim unaprjeđenjima poslovne klime u zemlji. Vjerujemo da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan partner, naklonjen stranim investitorima”, zaključio je Radulović.

Sve vijesti