Oštetili budžet:Krivične protiv zamjenika Morskog dobra

Autor:

Grupa građana "Građanska akcija" podnijela je krivične prijave protiv dva zamjenika izvršnog direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom CG zbog sumnje da su, zloupotrijebili službeni položaj i oštetili budžet

Oštetili budžet:Krivične protiv zamjenika Morskog dobra Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Predstavnik Grupe građana Građanska akcija, Božidar Vujičić, kazao je da je podnijeta krivična prijava protiv pomoćnika direktora Morsokg dobra i predsjednika tenderske komisije, Dragoljuba Markovića, zbog nepostupanja u skladu sa javnim pozivom.

„U javnom pozivu je definisano da se ugovor o zakupu mora potpisati u roku od deset dana sa prvorangiranim ponuđačem. Takođe, kao predsjednik tenderske komisije, propustio je da pozove drugoplasiranog ponuđača da potpiše ugovor“, rekao je Vujičić.

On je, kako je saopšteno iz PR Centra, kazao da je drugi zamjenik direktora Morskog dobra, Rajko Malović, potpisao ugovor o zakupu 27 dana nakon održane javne aukcije sa prvorangiranim ponuđačem za zakup predmetne lokacije, čime je prekoračio uslove javnog poziva, 17 dana nakon definisanog roka.

Vujičić tvrdi da je Morsko dobro iz tog razloga bez prihoda od 24,5 hiljada eura.

On je rekao da je Građanska akcija ranije ukazivala nadležnom Tužilaštvu na nepravilnosti u radu tog preduzeća, koje se odnose na uvođenje referenci za ranije zakupce prilikom bodovanja ponuda za zakup plaža, što je suprotno Zakonu o državnoj imovini.

„Obraćali smo se Tužilaštvu i zbog uslovljavanja korisnika u tom Javnom preduzeću, da prvo uplate zakupninu, pa tek nakon toga potpišu ugovor što je suprotno Zakonu o obligacionim odnosima. U ovom preduzeću, primoravaju zakupce da plate iznos zakupnine, za cijelu kalendarsku godinu, bez obzira kada će tokom godine zaključiti ugovor o korišćenju lokacije“, kazao je Vujičić.

On je objasnio da Morsko dobro djeluje na osnovu dva propisa - Zakona o morskom dobru koji je usvojen u vrijeme Savezne Republike Jugoslavije i uredbe o prodaji akcija i imovine putem javne aukcije i prikupljanja ponuda, koja je usvojena za vrijeme državne zajednice Srbije i Crne Gore.

„To su uredbe i propisi koje to preduzeće koristi danas prilikom upravljanja i raspolaganja javnom imovinom u zoni morskog dobra. Ovo preduzeće ima jedan propis koji je njima najvažniji, važniji i od ustavnih ovlašćenja, kao i svih ostalih zakona, a taj propis se naziva saglasnost Vlade“, naveo je Vujičić.

On je kazao da je saglasnost Vlade propusnica tom preduzeću kod svih organa vlasti.

Tagovi:
Sve vijesti