Muškarci, OVO muči vaše ljepše polovine!

Autor:

Stručnjaci otkrivaju na šta se najčešće žale žene koje traže pomoć terapeuta za parove.

Muškarci, OVO muči vaše ljepše polovine! Foto: Guliver/Getty Images/Merlas

Terapeuti za probleme u vezi i braku slažu se da postoji nekoliko problema koji najčešće muče ljepše polovine.

Profesionalci za pomoć kada u vezi "zaškripi" otkrivaju pet najčešćih stvari na koje se žene žale, i savjete kako da ih riješite.

On se ne angažuje oko kuće ili djece

Ovo je veoma čest problem u vezama, kada zbog obaveza van kuće, sve što se u njoj odvija "padne" na teret žene.

"Osjećaj da su same u obavezama oko kuće ili dece muči i žene koje su domaćice, i one koje, kao i njihov partner, imaju posao na koji odlaze svakog dana. Od žena se 'očekuje' da primijete kada nešto u kući nedostaje i to zamjene, da organizuju društveni život, zakazuju posete ljekaru ili viđanja, kontrolišu domaće zadatke, smišljaju i kupuju poklone kada treba... Muškarci se tu pokažu kao neko ko 'izvršava zadatak', dakle ne pokažu sami inicijativu da se angažuju. Iznenadilo bi vas koliko često žene dobiju pomoć, kada svoja očekivanja formulišu kao zahtjev ili molbu, ili jednostavno ukažu na to da bi određenu obavezu trebalo da obavi njihov partner," kaže za "Hafington post" terapeutkinja Debra Duli.

Ona predlaže da se muškarcu "odredi" jedan zadatak (ili više njih), isti svakog dana, koji će postati njegova obaveza, i da se vremenom taj broj povećava dok raspodjela obaveza ne postane jednaka.

On mi govori da sam nerazumna

I ne samo to, žene se na terapiji često žale da ih partner naziva "ludim". Riječ izgovorena bez razmišljanja ili u afektu, koja nanosi veliku bol.

"Neprihvatanje nečijih osjećanja ili riječi i 'lepljene etikete' nerazumnosti ili čak ludila naziva se 'emotivno otpuštanje'. To je pogrešan put da se 'izvučete' iz nekog konflikta, tako što ćete jednostavno odbaciti ono što partnerka priča kao iracionalno. Najgore je što se iza toga krije negativna emocija i drugog partnera, njegov strah, frustracija ili tuga zbog onoga što žena zaista osjeća," navodi terapeutkinja Lora Hek.

Ne znam kako se on osjeća jer mi to ne govori

Žene se tradicionalno smatraju razgovorljivijim polom, koji ne strahuje od toga da iskaže svoje emocije ili misli. Do "prekida" u vezi dolazi kada je ta komunikacija samo jednosmjerna.

"Uspostavljanje emotivne veze pospešuje našu bliskost. Važno je da oboje partnera znaju da su važni, da se njihovo mišljenje i osjećanja čuju i poštuju. Muškarci su tu češće u grču jer ih društvene norme i očekivanja od 'jačeg' pola guše u nameri da iskažu svoja osećanja," navodi terapeutkinja Dženifer Čepel Marš.

Ona dodaje da je rješenje ovog problema u stvaranju opuštene, "bezbjedne" sredine u kojoj i muškarac može emotivno da se "otvori" i razgovara.

"Što je ton razgovora prijatniji, bez osuđivanja, to će i njemu biti privlačnije da kaže šta misli i osjeća," navodi ona.

On me ne primjećuje

Partnerke se žale na to da misle da svom partneru više nisu fizički privlačne.

"Žene koje su veoma dugo u vezama ili braku strahuju da je nestala strast, i da možda više nisu privlačne svom partneru. To ih dalje vodi u preispitivanje same veze. Važno je znati da periodi odsustva privlačnosti nisu neuobičajeni u dugim vezama, i ukoliko nema nekog drughog problema, ne bi im trebalo pridavati odsudni značaj," slažu se terapeutkinje.

Nije mu stalo do nečega što je meni važno

Muškarci ne reaguju na isti način kao i žene, kada se pomene nešto oko čega su njihove ljepše polovine veoma angažovane. To je, smatraju stručnjaci, takođe posledica odgajanja u atmosferi u kojoj je bi trebalo previše pokazivati emocije.

Suzan Piz Gadua, autorka knjige "Preoblikovanje braka za skeptike, realiste i pobunjenike," navodi ekstreman primer.

"Jedna pacijentkinja žalila se da je polomila nogu, a da je njenog muža, naizgled, bilo baš briga. Umjesto da joj pruži pomoć dok se oporavljala, grubo joj je rekao da 'skupi snagu' i nastavi dalje. Kada joj je trebala toplina i nega, dobila je 'emotivni otkaz'. Utvrdili smo da je njegov hladan odnos prema povredi bio rezultat vaspitanja u kojem se o bolu, kakav god on bio, ne razgovara. Njegova reakcija prema njenoj povredi bila je odraz načina na koji je on navikao da tretira sebe. Kada smo to utvrdili, riješili smo problem," rekla je ona.

Tagovi:
Sve vijesti