Džip reli obilježava 20 godina postojanja

Autor:

Međunarodna sportsko–turistička manifestacija Džip reli Montenegro trophy, koja 20 godina promoviše malo poznate i netaknute predjele Crne Gore, obilježiće jubilej promotivnim filmom, izložbom fotografija i tradicionalnim karavanom...

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO - Petar Stojanović Ilustracija

Predsjednik Organizacionog odbora i pokretač Džip relija, Luka Maksimović, rekao je da su uspjeli da opravdaju postojanje manifestacije čiji je glavni cilj bio da javnosti otkrije teško dostupne predjele Crne Gore i promoviše njenu netaknutu ljepotu.

“Nijesmo uvijek imali razumijevanja za ovu manifestaciju, ali smo se snagom volje i entuzijazmom izborili i stigli do 20 godina trajanja. Nastavljamo dalje, pa će reli tradicionalno i ove godine biti organizovan početkom jula”, rekao je Maksimović na konferenciji za novinare.

U ime Organizacionog odbora, Željko Labudović, je kazao da ih je okupila plemenita ideja koju 20 godina pokušavaju da šire i van granica Crne Gore.

“Naša misija bila je prvenstveno promocija sjevera i prolazak reli tura kroz prirodu, ali ne da bi je devastirali, već pokazali da Crna Gora nije ni mala, ni malo lijepa, nego mnogo i beskrajno lijepa, što su potvrdili i mnogobrojni učesnici relija iz inostranstva”, saopštio je Labudović.

On je dodao da su u Organizacionom odboru svi volonteri, koje povezuje plemenita ideja i ljubav prema prirodi, ljudima i Crnoj Gori.

„Svaki naš reli proizveo je pozitivnu energiju i zbližio ljude”, rekao je Labudović i dodao da će i programom povodom jubileja pokušati da prenesu doživljeno tokom godina trajanja manifestacije.

Član Organizacionog odbora, Ratko Perošević, precizirao je da će jubilej obilježiti svečanošću u subotu u hotelu Yugoslavia u Nikšiću i promotivnim prikazivanjem filma, nastalim od snimljenih televizijskih materijala sa oko 30 relija, od ukupno 35 organizovanih, računajući jesenji i zimski džip pohod.

“To nije samo film o Džip reliju, nego i promocija predjela Crne Gore. U okviru svečanosti biće organizovana i izložba oko 30 fotografija izuzetnog kvaliteta, čiji su autori profesionalni fotografi, učesnici relija, Tomislav Peternek, Milan Živković i Maja Milovanović Maksimović”, rekao je Perošević.

Trasom džip relija planirano je da se u prva dva dana prođe uglavnom makadamskim putevima, dok je treći rezervisan za poligon i ispit spretnosti vozača i mogućnosti četvorotočkaša.

Član Organizacionog odbora Ratko Perošević precizirao je da će karavan džipova 30. juna ispred zgrade Opštine Nikšić krenuti prema Golijii, pa preko Njegoš planine u Gornja Trepča i Kamensko, do magistralnog puta Nikšić – Vilusi. Karavan će nakon toga put nastaviti prema Bresticama, Kobiljem Dolu do Trešnjeva i Cetinja.

On je objasnio da se put drugog dana nastavlja kroz selo Kosijer, Rijeku Crnojevića, Ceklin, Uliće, Građane, Brčela, Gluhi Do, starom sobraćajnicom od Virpazara prema Sutormanu, do vrha Vrsute, a potom ka Ostrosu, Vladimiru i Virpazaru i na kraju povratak za Cetinje.

Prema planu, poligon će biti organizovan na platou između Cetinja i Ivanovih korita.

Labudović je saopštio da se učesnici uvijek na svim odabranim trasama suočavaju sa neponovljim ljepotama prirode Crne Gore.

“Trudimo se da trasa iz godine u godinu bude drugačija, a ove je zaista jedinstvena, i zbog vožnje kroz staru Crnu Goru, zbog Vrsute, sa čijeg vrha puca neponovljiv pogled“, rekao je Labudović.

On je istakao da se trude da opravdaju to što rade i ocijenio da njihov trud, rad i upotnost daju rezultate.