KFOR najznačajniji faktor stabilnosti regiona

Autor:

Prisustvo NATO snaga na Kosovu (KFOR) najznačajniji je faktor stabilnosti regiona, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković na sastanku sa komandantom KFOR-a, Lorencom D Adariom.

KFOR najznačajniji faktor stabilnosti regiona Foto: Promo/Ministarstvo odbrane

Bošković je rekao da Crna Gora, kao članica NATO, posebno cijeni aktivnosti koje KFOR sprovodi na terenu, u pravcu očuvanja bezbjednosti na Kosovu.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, naglasio da je Crna Gora, upravo u namjeri da doprinese tim naporima, odlučila da angažuje dva svoja predstavnika u misiji.

Bošković je rekao da je uvjeren da će i drugi akteri iz zemalja Zapadnog Balkana maksimalno doprinijeti očuvanju mira na ovom području i konstatovao da su najbolji garant bezbjednosti regiona upravo evroatlantske integracije.

„Na sastanku je ocijenjeno da je saradnja između KFOR-a i Crne Gore na izuzetnom nivou, uz uvjerenje da će tako biti i u narednom periodu“, rekli su iz Ministarstva.

Bošković je informisao sagovornika sa najznačajnijim rezultatima postignutim od ulaska Crne Gore u Alijansu, uz poseban osvrt na povećano učešće pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u NATO misiji u Avganistanu, angažovanje u NATO Ojačanom prisustvu u Letoniji, kao i preuzimanje obaveza iz politike ravnomjerne podjele tereta i investiranja u odbrambene nacionalne kapacitete.

D Adario je pozdravio dosadašnja dostignuća Crne Gore kao članice Alijanse i saglasio se da je saradnja između Crne Gore i KFOR-a na izuzetno visokom nivou.

„On se zahvalio na doprinosu koji naša država pruža misiji na Kosovu, ističući profesionalan pristup pripadnika VCG, odnosno predstavnika Ministarstva odbrane u izvršavanju povjerenih zadataka“, navodi se u saopštenju.

Komandant KFOR-a je upoznao Boškovića sa najznačajnijim aktivnostima te NATO misije na Kosovu, uz napomenu da bezbjednosna situacija na terenu i dalje nalaže prisustvo snaga Alijanse u toj zemlji.

D Adaria je primio i načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić.

Sve vijesti