Kinezi kupuju Kumrovec: Već dali dva miliona eura

Autor:

Kompleks nekadašnje Političke škole u Kumrovcu, mjestu u kojem je rođen doživotni predsjednik bivše SFRJ Josip Broz Tito, prodat je kineskom investitoru, firmi Zhongya Nekretnine, za nešto više od 14 miliona kuna ili dva miliona eura.

0
A- A A+
tito, žmurke serija, žmurke Foto: Mondo/Stefan Stojanović

To je danas saopštio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji kaže da očekuje da će se investicija vrlo brzo realizovati u kongresni turizam na području kumrovačke opštine.

U saopštenju stoji da je u Ministarstvu državne imovine danas održano otvaranje ponuda za kupovinu nekretnine bivše Političke škole u Kumrovcu, a pristigla je samo jedna ponuda koju je dala kineska firma Zhongya Nekretnine, u iznosu od oko 14 milona kuna ili dva miliona eura.

Iz županije podsjećaju da je suvlasnica firme, koja kupuje objekt bivše političke škole, kineska preduzetnica Jiang Ju, nedavno boravila u Hrvatskoj i tom prilikom posjetila Kumrovec i razgledala objekt. Mediji su javili da u planu ima da kupi i druge objekte u Kumrovecu.

Navodno je interesuje je i kupovina Spomen doma u Kumrovcu, čija je vrijednost procijenjena na 15 miliona kuna, Titove rezidencije, lokalnog fudbalskog stadiona, a voljela bi, kažu, da dobije i pristup geotermalnim izvorima.

Želja joj je, rekla je ranije, da u taj dio Hrvatske privuče turiste iz cijelog svijeta.

Na prijemu kod župana Kolara predstavljeni su joj županijski strateški projekti i mogućnosti za ulaganje na području županije.

"Drago nam je što je kumrovečki 'mrtvi kapital', bivša Politička škola, konačno pronašao nove vlasnike, odnosno što se naš trud u privlačenju investicija na područje Krapinsko-zagorske županije konačno počeo isplaćivati", rekao je Kolar, prenio je portal Index.

Kolar kaže očekuje da će vrlo vjerovatno doći do raspisivanja konkursa za idejno rešenje te da će otpočeti realizacija investicije u kongresni turizam na području opštine Kumrovec.

"Verujemo da je ovo samo početak stranih ulaganja u Kumrovec. Mi u Županiji spremni smo dati maksimalnu podršku, kako ovom investitoru tako i svim novim investitorima koji će ulagati na području Krapinsko-zagorske županije", rekao je Kolar.

Sve vijesti