Promovisano 16 doktora nauka i najbolji studenti

Autor:

Na UCG-u danas je, povodom Dana te obrazovne ustanove i 45. godina postojanja, promovisano 16 doktora nauka, a uručene su i plakete za pet studenata koji su osnovne studije u ovoj akademskoj godini završili sa najboljim uspjehom

Promovisano 16 doktora nauka i najbolji studenti Foto: Univerzitet Crne Gore Univerzitet Crne Gore

Kako je saopštenio, UCG-u je uručen i Sertifikat o akademskom integritetu koji je izdao Međunarodni institut za istraživanje i akciju u oblasti akademskog integriteta i plagijata u visokom obrazovanju (IRAFPA) koji radi u sastavu Univerziteta u Ženevi.

Rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić iskazao je zadovoljstvo povodom obilježavanja četiri i po decenije nastavno-obrazovnog, naučnoistraživačkog i kulturno-umjetničkog stvaralaštva UCG-a i osvrnuo se na značajne pomake i konkretne uspjehe Univerziteta u protekloj godini.

„Povodom obilježavanja 45 godina Univerziteta smo zasadili novih 45 sadnica u našem kamupsu, od čega, 25 maslinovih stabala su simbolično usadili rektori univerziteta Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana u znak prijateljstva i želje za dugom i uspješnom saradnjom između naših Univerziteta“, kazao je Nikolić.

On je najavio da će se i u ovoj godini nastaviti sa zapaženim rezultatima i konkretnim aktivnostima na jačanju internacionalizacije, konkurentnosti, izvrsnosti i integriteta naučnoistraživačkog stvaralaštva, kao i na unapređenju razvojnih potencijala univerzitetskog kadra i studentske populacije.

„Na to nas obavezuje uloga koju ova, s ponosom ističemo, najstarija visokoškolska ustanova ima u crnogorskom društvu, ali i generacije mladih ljudi koji su nam ukazali povjerenje, i svoje obrazovanje i usavršavanje vezali za nas“, dodao je Nikolić.

Rukovodilac Centra za doktorske studije Predrag Miranović kazao je da je zadovoljan što Centar, UCG i Ministarstvo nauke dijele istu viziju, odnosno pružanje perspektive stalnog usavršavanja studentima doktorskih studija.

„Naši doktorandi, i tokom studija i nakon studija su naši aktivni istraživači koji ne samo što suštinski doprinose pozicioniranju državnog univerziteta već u izvjesnoj mjeri daju doprinos rješavanju nekih aktuelnih problema. Mladi doktorandi i studenti doktorskih studija, naši saradnici, motor su razvoja državnog Univerziteta“, kazao je Miranović.

Svečanosti su prisustvovali i rektori univerziteta u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Zenici, Zagrebu, Prištini Ljubljani, Beogradu i Novom Pazaru.

Među promovisanim doktorima nauka su Fitim (Sami) Arifi, Bahri Gjinovci i Maslor (Hasan) Gjonbalaj, sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Ivana Bošković, Bogić Gligorović i Sonja Ivanović, sa Prirodno-matematičkog fakulteta, kao i Anđela Draganić, Sidita Duli, Uglješa Urošević i Snežana Vujošević sa Elektrotehničkog fakulteta.

U zvanje doktora promovisani su i Bojana Femić Radosavović i Olivera Živković, sa Ekonomskog fakulteta, Halit Maloku sa Medicinskog, Jovana Marojević sa Filozofskog fakulteta, Nina Serdar sa Građevinskog i Jelena Stjepčević sa Pomorskog fakulteta u Kotoru.

Nagrađeni studenti sa uručenom plaketom UCG za završene osnovne studije sa najboljim uspjehom su Nebojša Bošković, Jelena Jovović, Anastasija Popović, Anđela Vlahović i Milica Zindović.

Izvor: Infobiro Montenegro

Tagovi:
Sve vijesti