Od srijede počinje mjerenje buke u kafićima

Autor:

Pravilnik kojim bi trebalo da se obezbjede preduslovi za prevazilaženje problema bukom od preglasne muzike iz ugostiteljskih objekata, počeće da se primjenjuje u srijedu.

Od srijede počinje mjerenje buke u kafićima Foto: Mondo/Aleksandra Blagojević

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da je povodom stupanja na snagu Pravilnika o graničnim vrijednostima buke, načinima mjerenja unutar i van ugostiteljskih objekata i upotrebe, kao i uslovima koje mora da ispunjava limitator jačine zvuka održan sastanak sa predstavnicima komunalnih inspekcija i policija svih crnogorskih opština.

Oni su objasnili da je limitator jačine zvuka elektronski regulator koji se instalira na uređaju preko kojeg se emituje muzika, zbog ograničavanja jačine zvuka u, odnosno iz ugostiteljskog objekta do nivoa propisane vrijednosti.

Na sastanku je, kako su objasnili iz Ministarstva, predstavljena regulativa koja se odnosi na postupak mjerenja buke, kao i mogući način instaliranja i rada limitatora.

Oni su podsjetili da su Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, između ostalog, propisane odredbe koje se odnose na zaštitu od buke od elektroakustičkih i/ili akustičkih uređaja, kojim je definisana i uloga ovlašćenih organizacija akreditovanih za mjerenje buke, kojih u Crnoj Gori ima četiri.

“Zaštita od buke je u isključivoj nadležnosti lokalne samouprave i u postupku sprovođenja inspekcijskog nadzora kod zaštite od buke posebnu ulogu imaju ovlašćeni organi lokalne uprave - komunalna ili lokalna turistička inspekcija, zavisno od sistematizacije i organizacije rada, kao i komunalna policija koja obavlja mjerenje”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je Pravilnik izrađen u okviru nastojanja da se zakonskim i podzakonskim propisima obezbijede preduslovi za prevazilaženje dugogodišnjeg problema buke od preglasne muzike iz ugostiteljskih objekata.

Ministarstvo je, u cilju efikasnijeg eliminisanja, odnosno minimiziranja problema buke, izradilo uputstvo za provođenje zakonskih mjera i radnji za zaštitu od buke od elektrokustičkih i/ill akustičkih uređaja koje će biti objavljeno na sajtu tog Vladinog resora i upućeno lokalnim samoupravama.

Sve vijesti