NP Skadarsko jezero: Cilj bolja sezona od prethodne

Autor:

Nacionalni park Skadarsko jezero će, u saradnji sa lokalnom zajednicom, preduzetnicima i turističkim radnicima, preduzeti sve naophodne aktivnosti kako bi ljetnja turistička sezona bila uspješnija i kvalitetnija od prethodne.

NP Skadarsko jezero: Cilj bolja sezona od prethodne Foto: MONDO/Mladen Stojović

To je zaključak sjednice Socio – ekonomskog savjeta nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Iz preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) su saopštili da je na sjednici bilo riječi o pripremi nove ljetnje turističke sezone, ali i izazovima i problemima sa kojima se suočavaju zaposleni u NP Skadarsko jezero i oni koji svoje poslovanje vezuju za prostor tog parka.

Direktor NPCG, Elvir Klica, kazao je da to preduzeće, kao upravljač, vodi računa da u svim parkovima unaprijedi saradnju sa lokalnim stanovništvom kako bi na što bolji način dočekali goste.

Sezona je već počela i NP Skadarsko jezero aktivno radi na uređenju mobilijara i staza. Identifikovali smo određene probleme koje ćemo riješavati narednih mjesec. Prošle godine ovaj park je posjetilo oko 100 hiljada posjetilaca, dok ove sezone očekujemo i bolje rezultate“, kazao je Klica.

On je dodao da je i ove sezone formirano Radno tijelo za praćenje turističke sezone u čijem radu učestvuju sve nadležne institucije koje su povezane za djelatnostima NP Skadarsko jezero.

Direktor NP Skadarsko jezero, Nenad Ivanović, objasnio je da je Socio - ekonomski savjet zamišljen kao prilika da se zajednički radi na riješavanju eventualnih problema u tom zaštićenom području.

Članovi savjeta su nas obavijestili o problema sa kojima se susrijeću na terenu. Sugestije koje smo dobili od učesnika su u većem dijelu opravdane i veliki broj njih smo već počeli da riješavamo”, saopštio je Ivanović.

Neki od većih problema koje su naveli jesu nelegalan prevoz turista, kao i loše obezbjeđenje pružnog i magistralnog prelaza na Virpazaru.

"Sve što je u skladu sa našim nadležnostima, a što je u vezi sa ovim problemima, već smo realizovali“, naveo je Ivanović.

Savjetnik za zaštitu i razvoj u NPCG, Veselin Luburić, kazao je da su najave za ovu sezonu dobre i da se očekuje povećanje broja turista u NP Skadarsko jezero, kao i da bi cilj svima trebao da bude da turistička sezona ne bude masovnija, već kvalitetnija.

Predstavnici NPCG pozvali su sve članove Socio – ekonomskog savjeta da uz pomoć mobilne aplikacije prijave sve nepravilnosti u parku, kako bi iste bile uklonjene u što kraćem roku.

Socio-ekonomski savjeti su savjetodavna tijela nacionalnih parkova konstituisana u svih pet nacionalnih parkova sa ciljem unaprjeđenja saradnje između upravljača nacionalnih parkova i predstavnika lokalnih zajednica u svim segmentima i sferama rada.