CNN znao da će RTS biti bombardovan

Autor:

Američki kanal vijesti CNN (Si-En-En) znao je da će zgrada Radio-televizije Srbije (RTS) biti bombardovana u aprilu 1999. godine.

0
A- A A+
zašto, nato bombardovanje, rts Foto: MONDO/Stefan Stojanović

  To je rekao tadašnji izvještač Si-En-Ena Brent Sadler u dokumentarnom filmu "Hronika najavljene smrti" koji je emitovao RTS.

U saopštenju Udruženja novinara Srbije (UNS) navodi se da Si-En-En nije izvjestio o saznanju da će NATO gađati RTS, iako je to moglo da spase 16 kolega ubijenih u tom terorističkom napadu.

Sadler kaže da je za odluku američkih vlasti da bombarduju RTS saznao 8. aprila od Toma Džonsona, tadašnjeg izvršnog direktora Si-En-Ena.

On je naveo da mu je u internom mejlu Džonson napisao: "Vjerovatno smo ove sedmice spasli srpsku televiziju. Objasnio sam ljudima na najvišim funkcijama da bi u slučaju udara NATO-a poginuli mnogi nedužni ljudi".

Bombama na TV program: Dve decenije NATO udara na RTS

Sadler je dodao da je RTS trebalo da bude gađan dva dana prije te prepiske, 6. aprila, ali da je Si-En-En američkoj vladi skrenuo pažnju da bi u tom slučaju stradali mnogi civili.

On je naveo da je Džonson završio mejl riječima da još nema jasnu predstavu šta će biti sa RTS-om.

Sadler navodi da je 20. aprila dobio novi interni mejl od Isona Džordana, tadašnjeg šefa međunarodnog ogranka Si-En-Ena.

"U mejlu je pisalo: 'Dobili smo jasnu i nedvosmislenu poruku da se držimo podalje od zgrade televizije. Niko do koga nam je stalo večeras ne bi trebalo da bude tamo'", ispričao je Sadler.

On je dodao da je mejl poslat tri dana prije napada na zgradu RTS-a, što "mijenja sliku o ozbiljnosti situacije".

"Si-En-En više nije smio da izvještava iz zgrade RTS-a, a nedjelju dana prije toga od 10. do 17. aprila svake noći smo do ranih jutarnjih časova ekskluzivno izvještavali sa terase te televizije. A onda je 20. aprila stiglo posljednje upozorenje", rekao je Sadler.

Sadler kaže da su se on i drugi izvještač Si-En-Ena iz Beograda Alesio Vinči 21. aprila sastali sa generalnim direktorom RTS-a Dragoljubom Milanovićem i da su mu rekli da se sprema napad.

U saopštenju UNS navodi da ni oni, ni rukovodioci Si-En-Ena o planu američke vlade da gađa punu zgradu RTS-a nisu obavijestili javnost.

U noći 23. aprila 1999. godine, u 2.06,  NATO bombe pogodile su zgradu Radio-televizije Srbije, kada je ubijeno 16 radnika RTS.

Sve vijesti