Približiti turistima domaće proizvode

Autor:

Logotip i slogan projekta Domaći ukusi, koji glasi Dobro. Bolje. Domaće, predstavljeni su danas u cilju većeg približavanja domaćih crnogorskih prozivoda turistima koji posjete Crnu Goru.

Približiti turistima domaće proizvode Foto: Infobiro montenegro

Direktorica Nacionalne turitičke organizacije, Željka Radak Kukavičić, kazala je da je cilj projekta, koji realizuje Ministarstvo turizma i održivog razvoja u partnerstvu sa Privrednom komorom (PKCG), Investiciono-razvojnim fondom i NTO, da se na što bolji način povežu domaći proizvodi i ugostiteljski sektor.

„Važno nam je da ovaj projekt u narednih godinu do godinu i po bude krovna tema sa kojom će NTO komunicirati na domaćem i stranom tržištu“, rekla je Radak Kukavičić na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je na konkurs za idejno rješenje stiglo gotovo 20 predloga, od kojih su grafički dizajneri Iva Ivanović i Nikola Marković osvojili nagrade za vizuelni identitet, odnosno slogan.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i održivog razvoja, Damir Davidović, kazao je da je namjera da se poveže poljoprivreda i turizam, kao i da domaći crnogorski proizvodi budu plasirani turistima koji posjete Crnu Goru.

„Crnu Goru je prošle godine posjetilo 2,2 miliona turista, a ove očekujemo da taj broj bude mnogo veći. Turizam ostvaruje veliki prihod i ima kapacitet da na razne načine omoguće korist i profit onima koji se uključe u tu granu“, naveo je Davidović.

Prema njegovim riječima, direktno plasiranje domaćih proizvoda turistima može imati pozitivan rezultat.

„Namjera nam je da kroz ovu kampanju stvorimo poseban segment promocije i da više ne promovišemo destinaciju kako je to bilo do sada, već da kod modernog turiste stvaramo želju da dođe u Crnu Goru i proba naše autentične proizvode“, rekao je Davidović.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, kazao je da projekat promoviše zajedništvo i partnerstvo Vlade, odnosno resornih ministarstava, NTO i privrednika, u kojem su najvažniji potrošači.

„Time proizvođači osiguravaju kvalitetniji plasman svojih proizvoda, prreduzetnici u turizmu obogaćuju ponudu i turistima nude kvalitetne i svježe proizvode“, ocijenio je Simović.

On je dodao da se na taj način čuva tradicija, kultura, specifičnosti autohtonih proizvoda i jača turistički brend.

„Gastronomi u našoj hrani prepoznaju darove netaknute prirode, kao i da centralno mjesto zauzimaju naši lokalni i sezonski proizvodi. Oni prepoznaju njeguški pršut, crmnička vina, pljevaljski, njeguški, kolašinski i kučki sir, barske i ulcinjske masline, maslinovo ulje, suvu ukljevu, dimljenog krapa, podgorički raštan i japrake, kao i cetinjski med“, saopštio je Simović.

Projekat Kupujmo domaće pokrenut je u aprilu prošle godine, a njegova druga faza Domaći ukusi dva mjeseca kasnij