Ima li kraja? Jezive brojke iz Šri Lanke

Autor:

Broj mrtvih u uskršnjim napadima na crkve i hotele u Šri Lanki porastao je na 359.

0
A- A A+


Portparol policije Ruvan Gunasekara rekao je da je još 18 osumnjičenih uhapšeno tokom noći, čime je ukupan broj privedenih porastao na 58.

Premijer Šri Lanke upozorio je juče da se nekoliko osumnjičenih koji su naoružani eksplozivom nalazi u bekstvu.

Jedan visoki državni zvaničnik rekao je da su samoubilačke napade na crkve, hotele i druge lokacije izveli islamistički fundamentalisti kao odmazdu za masakr na džamije na Novom Zelandu prošlog mjeseca.

ISIS: On je tvorac napada u Šri Lanki (FOTO)


Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napade u Šri Lanki i objavila snimke koji navodno prikazuju napadače. Premijer Ranil Vikremensinge je rekao da istražitelji još utvrđuju u kojoj meri su bombaši samoubice bili povezani sa strancima.


KO JE ONDA UPOZORIO NA NAPAD?

Istovremeno, američka ambasadorka u Šri Lanki Alena Teplic izjavila je da SAD nisu uputile toj južnoazijskoj zemlji obavještajne podatke uoči katoličkog Božića o tome da se spremaju samoubilački bombaški napadi na hotele i crkve.

Teplicova je to kazala novinarki "Si-En-Ena" Kristijan Amanpur, a američka televizija ocjenjuje da je ovo važno zato što se kosi sa tvrdnjom vlade Šri Lanke i njenog ministra Harše de Silve da su obavještajni podaci unapred stigli "i od Indije i od SAD".

Kada je Amanpur prenijela američkoj ambasadorki u Kolombu, ona je to negirala.

"Mi nismo imali nikakva saznanja da se napadi spremaju", kazala je sinoć Teplicova i dodala da je "vlada Šri Lanke priznala propuste u obaveštajnom sakupljanju i deljenju informacija".

TAS S je prenio da se zamjenik ministra odbrane Rusije Alekandar Fomin sastao na marginama 8. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbjednosti sa kolegom iz Šri Lanke Kitsirijem Nemavatom i da je sastanak bio posvećen seriji terorističkih napada koji su se desili 21. aprila.

"Zamjenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin izrazio je najdublje saučešće u ime ruskog Ministarstva odbrane", saopštilo je to ministarstvo.

Izvor: Youtube/CBS NewsPremijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge potvrdio je, povodom samoubilačkih bombaških napada na crkve i hotele u kojima je na katolički Uskrs ubijeno više od 300 ljudi, da u toj azijskoj zemlji i dalje postoji aktivna prijetnja.

CNN prenosi da je Vikremesinge, na pitanje na današnjoj konferenciji za medije o toj pretnji, kazao da su "ljudi s eksplozivom i dalje u bjekstvu".

Premijer je rekao da ne zna koliko je osoba u bjekstvu.

Predsjednik Šri Lanke Maitripala Sirisena izjavio je u utorak da očekuje smjene čelnika odbrambenih snaga te zemlje u naredna 24 časa, pošto nisu uspjeli da spriječe napade bombaša samoubica u kojima je ubijeno više od 300 ljudi, uprkos činjenici da su imali informacije da će se napadi desiti.

"U potpunosti ću restruktuirati policiju i bezbjednosne snage u narednim nedjeljama. Očekujem smjene šefova odbrambenog establišmenta u roku od 24 časa", poručio je Sirisena, prenosi Rojters.

Navodi se da je on to saopštio u obraćanju naciji koje je prenošeno na nacionalnoj televiziji.

"Bezbjednosni zvaničnici koji su dobili obavještajni izveštaj od strane zemlje nisu to podijelili sa mnom. Trebalo je reagovati na odgovarajući način. Odlučio sam da preduzmem stroge mjere protiv ovih zvaničnika", kazao je Sirisena.

Vlasti Šri Lanke su pripisale napad lokalnoj radikalnoj muslimanskoj grupi. Lider te grupe Muhamed Zahran ili Zahran Hašni, postao je poznat prije tri godine zbog zapaljivih izjava preko interneta.

Američka ambasada u Šri Lanki saopštila je danas da su predstavnici američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) na terenu da pomognu lokalnim vlastima u istrazi oko samoubilačkih napada.

Ambasada je navela da je to dio pomoći koju je pružio predsjednik SAD Donald Tramp.

Napadi na crkve i hotele u Kolombu i okolini dogodili su se u nedjelju, na Uskrs.

Sve vijesti