Najbolji čajevi za razne "boljke" (VIDEO)

Autor:

Evo koji čajevi mogu da vam pomognu kada ste pod stresom, imate problem sa konstipacijom, naduti ste...

Najbolji čajevi za razne "boljke" (VIDEO) Foto: Guliver/Getty images Plus/iStock/AntonioGuillem

Čajevi nisu lijekovi, ali mogu da vam pomognu kod nekih manjih i blažih problema. Već vijekovima Kinezi ovaj "magični" napitak koriste za razne stvari – od kontrole tjelesne težine, preko pojačanja imuniteta, do sprječavanja mamurluka.

Brojne naučne studije već su dokazale da čajevi imaju dobro dejstvo na zdravlje zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata, katehina i polifenola.

"Biljni čajevi se odavno koriste, uz zdravu ishranu, kao za poboljšanje opšteg zdravlja", kaže naturopata Ris Karter. "Lako ih je uvrstiti u dnevnu rutinu, a nude i priliku da se odmorite, opustite i malo posvetite sebi".

Ali, s obzirom na to koliko vrsta čajeva postoji, kako da znate koji tačno čaj da pijete da biste ublažili određeni problem? Evo male pomoći.

Stres

Zbog svakodnevne izloženosti stresu, mnogi posežu za čašom vina ili čokoladom. Ali, naturopata savjetuje da radije posegnete za šoljom čaja od lavande.

"Lavanda je moja omiljena biljka kada želim malo da se opustim. Tradicionalno se govori o njenim anksiolitičkim dejstvima, što znači da može da ublaži osjećaj stresa", kaže Karter.

"Čak i aroma je dovoljna da vam pomogne da se opustite, a neki ljudi smatraju da čaj od lavande ima prejak ukus. Zato je najbolje miješati ga sa drugim čajevima".

Spavanje

Ako ne spavate dovoljno, sedam-osam sati svake noći, ne samo što ćete biti pospani, već to vodi i do gojenja, loših navika u ishrani, lošije koncentracije, povećanog rizika od srčanih bolesti i infarkta, sporijeg metabolizma, depresije, slabijeg imunog sistema i zapaljenja.

Da biste sve to izbjegli, Ris preporučuje čaj od valerijane i kamilice.

"Valerijana i kamilica su dvije biljke od kojih se tradicionalno pravi čaj koji se pije uveče".

Neke studije su i dokazale da valerijana smanjuje vrijeme koje vam je potrebno da zaspite na otprilike 15 do 20 minuta, a poboljšava i kvalitet spavanja. Ako je popijte u kombinaciji sa kamilicom, koja umiruje i pomaže da zaspite zbog antioksidanta koji se zove apigenin, spavaćete kao beba.

Nadutost i problemi sa varenjem

Gotovo svako u nekom trenutku ima ovaj problem, ali se uzrok nadutosti i lošeg varenja mogu razlikovati.

Određene promjene navika – izbjegavanje šećera i obrađenih namirnica, više fizičke aktivnosti i vode – mogu da pomognu, a od pomoći može biti i čaj od nane i komorača.

"Ove dvije biljke se već tradicionalno koriste kao sredstvo protiv nadimanja i podsticanja normalnog varenja", objašnjva Ris.

Izvor: MONDO/Snaga bilja

Čista koža

Ris sajvetuje da za čistu kožu pijete čaj od korena maslačka i lista koprive.

Iako će vam mnogi reći da ograničite unos čajeva baš zbog kože, jer sadrže kofein, Ris smatra da prirodni čajevi mogu da hidriraju kožu i učine je sjanom.

"Jedan od najboljih efekata čajeva na kožu je hidratacija, zato slobodno popijte nekoliko šoljica tokom dana, pored uobičajenog unosa vode".

Konstipacija

Konstipacija može da bude vrlo neprijatna, a mogu da je prate i nadutost i, u nekim ekstremnijim slučajevima, mučnina.

Pored toga što se savjetuje da povećate unos hranljivih vlakana, da povećate fizičku aktivnost i da pijte više vode, čaj od đumbira može da "pokrene stvari".

"Konstipaciju često izaziva dehidracija, tako da nekoliko šoljica biljnog čaja mogu mnogo da pomognu. Čaj od đumbira je jedan od najboljih u tim slučajevima", kaže Ris.

BONUS VIDEO

Izvor: MONDO/Snaga bilja

Tagovi:
Sve vijesti