Akcija sadnje putem aplikacije "Moje drvo"

Autor:

“Zelenilo d.o.o. Podgorica danas je u Ulici Vijenci Danila Kiša u saradnji sa zaposlenima u kompaniji “Amplitudo” izvršilo akciju sadnje 10 odraslih sadnica kelreuterije koje je ova kompanija donirala putem aplikacije "Moje drvo".

Akcija sadnje putem aplikacije "Moje drvo" Foto: Zelenilo d.o.o. Podgorica Ilustracija

"Ovo je ujedno i prva akcija organizovana u drugom-proljećnom ciklusu sadnje putem ove aplikacije.
Na ovoj lokaciji realizovana je drvoredna sadnja, a poznato je da drvoredi predstavljaju jednu od najznačajnijih kategorija javnog zelenila. Njihova važnost ogleda se koliko u pozitivnim sanitarnim efektima, toliko i u estetskom uobličavanju djelova naselja", kaže se u saopštenju Zelenila.

Savremena urbanistička misao promoviše i afirmiše potrebu da se sve ulice u jednom naselju oplemene i obogate drvećem i to uglavnom drvoredima.
Izboru vrsta prilikom izgradnje drvoreda “Zelenilo” d.o.o. pridaje izuzetnu pažnju, biraju vrste otporne na uslove sredine sa gustom i razgranatom krošnjom, brzog porasta i otporne na bolesti i štetočine. S toga su donijeli odluku da je u ovom drvoredu najbolje posaditi listopadnu brzorastuću vrstu kelreuteriju (Koelreuteria pinaculata) koja je zbog svojih plodova koji su tokom jeseni crveno-narandžaste boje i dobila naziv lampijon drvo.

Zelenilo, drvo, drveće, sadnja, sađenje Foto: Zelenilo d.o.o. Podgorica


Kompanija Amplitudo dala je svoj doprinos i donacijom 3 parkovske klupe koje su ugrađene na istoj lokaciji.
“Zelenilo” d.o.o. poziva sve društveno odgovorne kompanije, organizacije i građane da se pridruže akcijama ozelenjavanja kako bi zajedničkim snagama Glavni grad učinili ljepšim mjestom za život svih nas.

Sve vijesti