Prodajom obveznica prikupljeno 10,1 milion eura

Autor:

Na Montenegroberzi je danas na aukciji prodato ukupno 10,1 hiljada državnih obveznica, za ukupno 10,1 milion eura.

Prodajom obveznica prikupljeno 10,1 milion eura Foto: MONDO/Isidora Matović

Iz Montenegroberze je saopšteno da je ukupan promet koji je ostvaren sa državnim obveznicama u protekla dva dana iznosio 24,62 miliona eura, odnosno kupljeno je 24,62 hiljade obveznica.

Kupovina se realizovala preko četiri brokerske kuće i dvije banke.

“Javnim prospektom o emisiji državnih obveznica planirano je da se primarna prodaja realizuje kroz više tranši, samim tim možemo konstatovati da je primarna prodaja državnih obveznica od 17,59 odsto u prvoj tranši bila uspješna”, navodi se u saopštenju.

Iz berze su podsjetili da je odlukom Vlade na Montenegroberzi u ponedjeljak i danas održana aukcija za prodaju državnih obveznica, čijom realizacijom se prikupljaju sredstva za finansiranje državnog budžeta.

Primarna prodaja je realizovana za dvije državne obveznice, simbola trgovine GB1-2024 i GB1-2026, u ukupnom iznosu od 190 miliona eura. Radi se dužničkim dugoročnim obveznicama i vlasnicima će biti isplaćena jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća i godišnja kamata.

“U ponedjeljak je realizovana prodaja kompletne količine emisije obveznica simbola trgovine GB1 – 2026. Čak je tražnja za tim obveznicama bila za 12,65 hiljada obveznica veća nego što je ponuđeno primarnom prodajom”, rekli su iz Montenegroberze.

Iznos emisije je bio 50 miliona eura, ukupna količina obveznica 50 hiljada, a nominalna vrijednost hiljadu eura po jednoj.

Rok dospjeća tog finansijskog instrumenta je sedam godina, odnosno 2026. godine. Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu od 3,5 odsto sa godišnjim rokom dospijeća počev od 22. aprila 2020. godine.

“Pored ostvarenog prometa, realizovane emisije imaju višestruki značaj za Montenegroberzu i crnogorsko tržište kapitala, koji se prije svega ogleda u uvođenju novih instrumenta sa kojom će biti uspostavljeno sekundarno tržište čiji će se pravi efekti osjetiti uskoro”, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi:
Sve vijesti