Plavi, zašto ste uopšte igrali!?

Autor:

Košarkaši Budućnosti su bili izloženi torturi prije početka majstorice u Beogradu, pa je poštenije bilo da su izgubili 20:0, nego izašli da igraju već izrežiranu utakmicu

Plavi, zašto ste uopšte igrali!? Foto: MN Press

Dvorana “Aleksandar Nikolić” - mjesto koje nosi ime po ocu jugoslovenske košarke - je pretvorena u arenu gladijatora. Makar na kratko.

Glavna meta - stručni štab i igrači Budućnost Volija. Atmosfera u kultnom Pioniru je bila sve samo ne košarkaška! Nije tu bilo ni "A" od atmosfere koja gura domaće igrače do maksimuma, a ledi krv u žilama gostima.

Bila je to atmosfera zaplašivanja!

Po unaprijed pripremljenom scenariju koji je do tančina razrađen. A napravio ga je stari spin mag i majstor manipulacije Nebojša Čović svojim zapaljivim saopštenjima i izjavama.

Nešto slično (ali ne u mjeri u kojoj se desilo) je moglo da se očekuje nakon što je Podgorica u trećoj finalnoj seriji ABA lige pokazala da ne zna da se ponaša sportski. I da je prihvatila igre prvog čovjeka Crvene zvezde.

A u tim igrama nikada niko nije pobjednik.

Podgorička publika je odjednom postala malograđanska i provincijska, zanešena revanšizmom zbog “atmosfere linča” tokom prve dvije utakmice finala u Beogradu. Tu “atmosferu linča” u javnost je iznio Jasmin Repeša, a izgleda da je nakon svega prvi digao ruke. Prvi je napustio brod koji tone…

Ali, vratimo se petoj odlučujućoj utakmici - majstorici! Košarka i ABA liga su doživjeli udarac, prezentovana je sramota koja odzvanja Evropom, obrazi se crvene od stida svima koji vole kraljicu igara. Naravno, ne samo pojedincima koji se slade titulom.

“Plavi” su već na aerodromu u Beogradu - u nedjelju veče - dočekani na nož, zatim ih je ranije od predviđenog budio protivpožarni alarm u hotelu, a kada su se primakli dvorani "Aleksandar Nikolić" nastao je haos.

Hala u glavnom gradu Srbije je bila puna već sat i po vremena prije početka utakmice, krenulo je sa "Šiptari", nastavilo se tako što je neko pogodio Gogu Bitadzea "zgužvanom" čašom koka-kole, a onda su uslijedili upaljači, kovanice, udarci u pravcu igrača.

A kada su se "plavi" povukli u svlačionicu (na kojoj je pisalo Budućnost na albanskom jeziku!?), "hrabri" navijači Crvene zvezde su na parketu uzeli loptu i šutirali na koš. Kao znak pobjede da je posao obavljen! A u stvari, ubili su košarkašku draž...

Budućnost je tada tražila da se isprazni dio tribina, posebno iza njihove klupe, ali naravno da ni delegat, ni ABA liga nisu ništa uradili po tom pitanju. Vjerovatno, nisu imali hrabrosti. Sudija Pukl je oko 19.35 časovao otišao po košarkaše Budućnosti u svlačionicu,"plavi" su u 19.43 izašli na teren naelektrisanog Pionira, a nije trebalo.

Jer, časnije je izgubiti 20:0 i prepustiti protivniku titulu bez borbe, nego upisati već izrežirani poraz u kome se ništa ne pitaš...

I samo je pitanje ‘ko je uslovio Budućnost da se vrati na parket’. Ako je to bila priča ‘Ako ne izađete, sigurno vas neće zvati Evroliga da igrate to takmičenje sljedeće sezone’, onda treba da se preispitaju bukvalno svi.
Jer, zar mislite da pored toliko klubova u Evropi, Evroliga razmišlja samo o timovima sa Jadrana. Posebno nakon bruke u Pionoru!

Izvor: Mondo

Sve vijesti