Istorijski trenutak: Ko ode u Rim za Vaskrs...

Autor:

Turisti koji posete baziliku San Đovani in Laterno u Rimu imaju ovog Vaskrsa jedinstvenu priliku da vide i da se popnu Svetim stepenicama, koje su otkrivene prvi put u posljednja tri vijeka, a kojima je, kako se vjeruje hodao Isus

0
A- A A+
Koloseum u Rimu. Foto: MONDO portal/Marko Čavić Koloseum u Rimu.

Stepenice poznate po latinskom nazivu kao Scala Sancta - prekrivene daskama od orahovog drveta biće otkrivene u naredna dva mjeseca, nakon opsežnog projekta restauracije.

U originalu stepenice su prekrivene mermerom i na njima se na tri mjesta nalaze tri kapi Isusove krvi, za koje se tvrdi da su pale tokom njegovog penjanja.

Te kapi su obilježene srednjevjekovnim krstovima i turisti ne prestaju da ih ljube i dodiruju dok se na koljenima penju ka njihovom vrhu, preneo je CNN.

Od podnožja do vrha ima ukupno 28 stepenika kojima je, kako se navodi u Jevanđelju po Janovu, Isus nekoliko puta prošao.

Iako nema pisanih tragova, otac Frančesko Guera, rektor Svetih stepenica, kaže da je prema predanju majka cara Konstantina, Helen, inače, pasionirana kolekcionarka relikvija Isusa u 4. vijeku, tražila da joj se stepenice donesu u Jerusalim.

"Znamo da je Sv. Helena prenijela eksere kojima je Isus razapet i dio krsta na kojem je bio razapet u obližnju crkvu", kaže Guera.

Svete stepenice se nalaze u bazilici San Đovani in Laterano u Rimu.

Na vrhu stepenica je soba nazvana Sveta od Svetih.

Nekada je bila privatna kapela pape i sadrži relikvije svetaca i jednu od najstarijih ikona Isusa pronađenih u Rimu iz 5. vijeka.

Stepenice će uskoro ponovo biti prekrivene drvetom kako bi se zaštitio originalni mermer, ali narednih nekoliko sedmica posjetioci Rima mogu bukvalno da hodaju, ili kleknu, na nečem što se smatra originalnim stopama Isusa.

Tagovi:
Sve vijesti