Šešelj zakazao kongres SRS u Hrtkovcima

Autor:

Vojislav Šešelj zakazao je za 4. maj Otadžbinski kongres SRS-a u Hrtkovcima, mestu zbog kojeg ga je Haški tribunal osudio na 10 godina zatvora zbog progona, deportacije i podsticanja deportacije Hrvata iz Vojvodine, prenosi 021.

Šešelj zakazao kongres SRS u Hrtkovcima Foto: MONDO/Petar Stojanović

Kongres će biti održan u kući koju je Šešelj kupio prošle godine u Hrtkovcima, a na kojoj je neonskim svetlima istaknuto "Kuća Vojislava Šešelja".

Portal podseća da su radikali još prošle godine zakazali skup u Hrtkovcima za 6. maj, tačno 26 godina posle mitinga u tom selu, na kom su pročitana imena onih Hrvata koji su se navodno opredelili za Zbor narodne garde Hrvatske, a posle kojeg je navodno krenulo iseljavanje Hrvata.

Međutim, prošlogodišnji skup u Hrtkovcima nije uspeo, jer ga je zabranio MUP, ali se predsednik SRS okupljenim pristalicama obratio u Jarku.

Šešelj završio u Jarku (FOTO,VIDEO)


Ovog puta, tvrdi 021, radikali će slobodno moći u Hrtkovce na Otadžbinski kongres, na kojem će glasati o predsedniku.

Na pitanje zbog čega organizuju kongres baš u Hrtkovcima, predsednik poslaničke grupe SRS u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić kaže da se u tom selu nalazi sedište Komiteta za odbranu Vojislava Šešelja, ali da je tamo sedište i Okružnog odbora u Sremu, kao i sedište Opštinskog odbora u Rumi.

"Zašto bi kongres morao da bude u Beogradu ili Novom Sadu? Podsetiću vas na istoriju Srpske radikalne stranke koja kaže da osnivački kongres SRS nije bio ni u Beogradu, ni u Novom Sadu, nego u Kragujevcu. Tako da, zašto da ne", rekao je Jakšić.

Šešelju neće biti oduzet poslanički mandat


Prošlogodišnju zabranu skupa radikala u Hrtkovcima Jakšić je ocenio kao "ujdurmu vlasti" koja je, kako tvrdi, bez ikakvog objašnjenja zabranila miting prijavljen u skladu sa zakonima.

Jakšić, takođe, tvrdi da radikali ne podižu nikakve tenzije u Hrtkovcima.

Predsednik Hrvatskog građanskog saveza Tomislav Stantić istakao je za 021.rs da se ovaj savez protivi bilo kakvom događaju stranaka kao što je SRS koje su, kako navodi, imale "poznatu negativnu ulogu u ratnim dešavanjima, a posebno u Hrtkovcima".

On kongres radikala smatra apsolutnom provokacijom i pozvao je državne organe da "rade svoj posao i spreče dalje dizanje tenzija".

Sve vijesti