Plodnost: Obratite pažnju na ove simptome...

Autor:

Neke stvari mogu da vam daju uvid u to da li je sa vašom plodnošću sve u redu.

Plodnost: Obratite pažnju na ove simptome... Foto: Guliver/Getty Images/razihusin

Reproduktivni endokrinolog dr Džoš Harvic kaže da je nekoliko glavnih faktora koji utiču na plodnost. Prvo, genetika – neke žene mogu lako da ostanu u drugom stanju i u nekim odmaklijim godinama, u zavisnosti od genetike, kaže doktor.

"Druge žene imaju genetske predispozicije za fibroide koji mogu da ometaju matericu, ili endometriozu, što može da smanji plodnost i utiče na kvalitet života".

I životni stil i navike itekako mogu da utiču na plodnost. Žene ne mogu uvek da znaju da li je sa plodnošću sve u redu, ali zapravo telo može da vam da uvid u to.

"Za početak, ako imate redovne menstruacije, to znači da imate i plodne dane svakog meseca, a time i šansu za trudnoću", kaže dr Harvic.

Evo još nekim signala koji pokazuju da verovatno nemate problem sa plodnošću.

Redovne menstruacije

"Koliko god da menstruacije mogu da budu iritantne, nisu baš sve žene srećne da ih imaju redovno", ističe dr Anđela Džouns.

Kada ste plodni, menstruacija će biti veoma redovna – imaćete je na svakih 28 do 32 dana.

Sekret se menja

"Sekret kod žena se menja u toku ovulacije zbog nivoa estrogena u telu", kaže dr Mark Trolis. Sekret može da postane vodenkast i lepljiv, kako bi spermatozoidi lakše ušli.

PMS simptomi su tačni "kao sat"

Oko 90 odsto žena ima PMS, a simptomi se javljaju oko nedelju dana pre menstruacije. Koliko god da su neprijatni grčevi, nadutost i otečenost grudi, dr Džouns ističe da su to sve znaci ovulacije. Sve dok su ovi simptomi redovni i ne ometaju vam svakodnevni život, to je dobar znak.

Menstruacije su podnošljive

"Menstruacija ne bi trebalo da vam uništava život", kaže dr Džouns. Ne bi trebalo da je tako, zato ako su vam simptomi ekstremniji, a menstruacije obilne i bolne, razgovarajte sa svojim lekarom o tome. Bolne i obilne menstruacije mogu biti znak endometrioze, koja može biti uzrok neplodnosti.

Povećan libido

Studije su dokazale da su žene privlačnije tokom ovulacije. Jedna studija je pokazala da žene imaju određene feromone tokom ovulacije, koji privlače potencijalne partnere.

Dr Trolis dodaje da žene u tom periodu imaju i povišen libido.

Istančano čulo mirisa

Studija sprovedena 2013. godine je pokazala da žene imaju istančanije čulo sluha kada su na vrhuncu plodnosti. Ispostavilo se da žene čiji je ciklus bliži ovulaciji imaju mnogo osetljivije čulo mirisa u odnosu na žene koje koriste oralnu kontracepciju.

Osećate se dobro tokom ciklusa

Osim ukoliko nemate neko nedijagnostikovano zdravstveno stanje, ciklus ne bi trebalo da vam zadaje nevolje.

"Kada ste dobri prema svom telu, i ono je uglavnom dobro prema vama. Isplati se voditi računa o zdravlju i zdravim navikama", kaže dr Džouns.

Kada radite sve što možete da biste bili zdravi, time čuvate svoju plodnost i maksimalno ublažavate simptome poput grčeva.

Tagovi:
Sve vijesti