Žvaćete žvake? Francuzi zabranju aditiv E171

Autor:

Francuska će od 2020. godine zabraniti korisćenje titanijum dioksida kao aditiva u ishrani, nakon što je nacionalna agencija za zdravlje i bezbjednost saopštila da nema dovoljno dokaza koji bi garantovali bezbjedno korišćenje tog aditiva

0
A- A A+
žvaka žvake žvakaća guma zvaka zvake zvakaca guma žvakanje žvake žvaćemo balon Foto: Getty Images Sport/Getty Images/Guliver/Jonathan Ferrey / Staff

  Titanijum dioksid koji je označen kao aditiv E 171, koristi se u različitim proizvodima, uključujući čokolade ili žvakaće gume, prenio je Rojters.

Francuska je 2017. godine naložila detaljnu pretragu te supstance, poslije objavljene studije o zdravstvenim efektima titanijum dioksida na životinje.

Titanijum dioksid (E171) koristi se da bi hrana izgledala ljepše. On čini da namirnica djeluje svjetlije. Naučnici su ranije otkrili da on može spriječiti efikasnu apsorpciju hranljivih materija u digestivnom traktu, što, posljedično, može da pojača inflamaciju odnosno hronične zapaljenske procese u organizmu.

Prema studiji francuskog Nacionalnog instituta za agrikulturu (INRA) titanijum dioksid prolazi kroz zid crijeva i dolazi do drugih dijelova tela životinje.

Iz Nacionalne agencije za zdravlje i bezbjednost (ANSES) je rečeno da za sada nema dovoljno dokaza kojima bi se utvrdilo da je navedena supstanca bezbjedna za korišćenje u ljudskoj ishrani.

Francuska vlada kaže da će o odluci obavijestiti Evropsku komisiju i ostale članice Evropske unije.

Sve vijesti