Koliko često treba da perete kosu

Autor:

Vjerovatno je perete češće nego što bi trebalo...

Koliko često treba da perete kosu Foto: Guliver/Getty Images/Choreograph

Frizer poznatih Džulijen Farel kaže da ne postoje neka striktna pravila koliko često treba da perete kosu, ali dodaje da to ipak vjerovatno radite previše često.

Naime, on kaže da svakodnevno pranje kose donosi više štete nego koristi. Umjesto toga, savjetuje da je perete na dva do tri dana.

 "Ako svakog dana perete kosu, time uklanjate i prirodna ulja sa kože glave, što može da isuši kosu i ošteti je", objašnajva Farel.

A ako vam je kosa već oštećena, trebalo bi dodatno da smanjite nedjeljni broj pranja kose.

Frizer Pol Kučinelo ističe da kosa koja je dosta oštećena – od izbjeljivanja, recimo, ili čestog stilizovanja, feniranja, peglanja – ne bi trebalo da se pere češće od jednom, dvaput nedjeljno.

Sa tim su saglasni i drugi frizeri – Skot Miler tvrdi da je pranje kose jednom nedjeljno dovoljno za većinu. On dodaje da se svakodnevnim pranjem kose stimulišu žlezde da proizvode više ulja, zbog čega će kosa vremenom postati masnija.

"Osim ako niste imali zaista naporan trening ili ste bili na nekom gradilištu, pa vam je kosa prekrivena prašinom, nema potrebe da perete kosu svakog dana", kaže on.

Takođe, Miler dodaje da ponekad možete da "produžite" vrijeme između pranja kose ako je, recimo, nakon treninga samo isperete vodom – tako ćete je osvježiti, a nećete je oštetiti.

Sve vijesti