Počela da radi linija za pakovanje meda

Autor:

U Kući meda u Danilovgradu danas je počela da radi najsavremenija linija za punjenje i pakovanje meda, vrijednosti oko 90 hiljada eura, čiju nabavku je finansirala Vlada kroz MIDAS projekat sa Svjetskom bankom.

Počela da radi linija za pakovanje meda Foto: Vlada Crne Gore

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su saopštili da su time stvorene pretpostavke da se na tržištu, posebno turističkom, nađe kvalitetan crnogorski med, upakovan na jedinstven način, u moderno dizajniranoj ambalaži, kao prepoznatljiv crnogorski proizvod.

„Instaliranjem linije za pakovanje meda zaokružen je proces planiranih prerađivačko - proizvodnih sistema u Kući meda“, rekli su iz Ministarstva.

U prethodnom periodu, nabavljena je i uveliko radi oprema za sterilizaciju i preradu voska i za proizvodnju invertnog sirupa, kao i linija za proizvodnju pogača, čime se značajno doprinijelo podizanju kvaliteta pčelarenja i unaprjeđenju pčelarstva u Crnoj Gori.

Resorni ministar i potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, koji je pustio u rad liniju za punjenje i pakovanje meda, ocijenio je da će ona omogućiti potrošačima sigurnost pri kupovini crnogorskog meda provjerenog kvaliteta.Simović je podsjetio da danas u Crnoj Gori ima oko četiri hiljade pčelara koji posjeduju više od 80 hiljada pčelinjih društava, što je rast više od 50 odsto u odnosu na 2010. godinu.

On je rekao da je zadovoljan dinamikom realizacije ovogodišnjih pet javnih poziva u sektoru pčelarstva koji se odnose na bespovratnu podršku za mlade pčelare i nabavku voska, matica, nastavaka i opreme za seljenje košnica.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, Radule Miljanić, ocijenio je da projekat otkupa i pakovanja crnogorskog meda ima posebnu važnost.

Milutin Simović, Kuća meda, med Foto: Vlada Crne Gore„Ovo je projekat koji će u velikoj mjeri unaprijediti crnogorsko pčelarstvo, prije svega kada je riječ o tržištu meda, ali i u dijelu proizvodnje, gdje očekujemo povećanje broja pčelinjih društava, veća ulaganja pčelara i unapređenje tehnologije pčelarenja“, kazao je Miljanić.

Simović je posjetu Kući meda iskoristio da se ponovo sastane sa predstavnicima Upravnog odbora Saveza pčelarskih organizacija, kako bi se zajednički sagledala dinamika brojnih aktivnosti koje se sprovode u tom sektoru i dogovorile dalje aktivnosti na planu njegovog unaprjeđenja.

Na sastanku je ukazano na potrebu daljeg snaženja edukacije pčelara, kao važnog segmenta u bavljenju pčelarstvom, sa animiranjem što većeg broja mladih pčelara.Posebna pažnja, kako je saopšteno, biće na kontinuiranoj akciji kontrole kvaliteta meda na domaćem tržištu, kako bi to bila garancija bezbjednosti i zaštite interesa potrošača.

Sve vijesti