Beograd "modernizuje" Demokratski front?

Autor:

Prema saznanjima Pobjede, krajem tekuće ili početkom naredne sedmice iz centrale Srpske napredne stranke na adresu Demokratskog fronta biće upućeni predlozi čiji je cilj inoviranje platforme za smjenu vlasti u Crnoj Gori.

Beograd "modernizuje" Demokratski front? Foto: Mondo/Miljana Dašić

Podgorički dnevnik navodi da će u predlogu biti i jasnije pozicioniranje srpskih i prosrpskih političkih grupacija u odnosu na organizatore takozvanih građanskih protesta u Podgorici.

Pozivajući se na neimenovane izvore Pobjeda navodi da će ključna sugestija SNS-a liderima Fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću biti djelimična promjena metoda opozicione borbe.

U stranci predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sugerisaće DF-u da opozicionu borbu liše ulične radikalizacije i naročito namjere da se izazivaju sukobi sa policijom ili pristalicama aktuelne crnogorske vlasti.

Prema tvrdnjama Pobjedinih izvora u Beogradu smatraju da bi insistiranje na haotičnoj radikalizaciji bilo dočekano s oštrim protivljenjem od strane uticajnih međunarodnih faktora, jer ključne članice EU ne gledaju blagonaklono na destabilizaciju država Zapadnog Balkana posredstvom nasilnih uličnih akcija.

Ključni savjet SNS-a Demokratskom frontu biće ideja trajnog povratka u parlament, uz stalno insistiranje da se otvore sve teme od značaja za trenutni položaj i budućnost srpskog naroda u Crnoj Gori, ali i one teme koje govore o “kriminalizaciji režima Mila Đukanovića i Duška Markovića i većine ključnih državnih institucija pod njihovom kontrolom”.

Pobjeda navodi da u Beogradu smatraju da bi se povratkom u parlament isposlovao kooperativniji odnos međunarodnih autoriteta prema aktivnostima crnogorske opozicije.

Insittucionalnim načinom borbe opteretili bi se odnosi unutar vladajuće koalicije koju je, kako navodi Pobjeda, homogenizovao dosadašnji pristup prevrata i traženja “hitnih ostavki svih na svim pozicijama“.

Podgorički dnevnik navodi da je strah od nestabilnosti i uličnih nereda jasno distancirao dio vlasti nesklonih, ali “ćutećih“ građana, koji lagano gube entuzijazam za subotnjim okupljanjima.

Procjena je da bi taj dio građana, koji hoće mirne promjene, mogao da se opredijeli na aktivniji odnos promjenom metoda borbe, uz ozbiljnije institucionalne akcije.

Sve vijesti