IGRA PRESTOLA: Znate li koji lik je Srbija?

Autor:

Na jednom od sajtova, koji promoviše jednu od najpopularnijih serija svih vremena, priredili zanimljiv i duhovit izbor likova i evropskih zemalja po sličnosti "karaktera" i osobenosti.

0
A- A A+
Igra prestola, Game of Thrones, zmaj, zmajevi Foto: YouTube/HBO

Serija "Igra prestola", čiju smo finalnu sezonu upravo počeli da gledamo (prvu epizodu osme sezone gledalo je neverovatnih MILIJARDU LJUDI!) ima epitet jedne od najomiljenijih svih vremena i teško da će joj neka u dogledno vreme pomutiti slavu.

Na jednom od sajtova koji se bave isključivo ovom serijom pre izvesnog vremena su se malo zabavili upoređujući likove iz serije i evropske zemlje.

SVE O IGRI PRESTOLA

Srbija nije loše prošla, štaviše! Našu zemlju su uporedili sa Arjom Stark! Ali, treba da pročitate zaista duhovita objašnjenja za druge likove i zemlje. Jedno od takvih je za Crnu Goru, ali i mnogi drugi opisi i poređenja su, zaista, živopisna.

Arja Stark je jedan od najomiljenijih likova u "Igri prestola". Uporna je, hrabra, vešta, hitra, spremna da uči, ali i da se bori, pre svega za svoju porodicu. Čak i kad pređe neke granice, gledaoci su uz nju. Jer, sve što radi radi za svoju porodicu i iz želje da se osveti za zlodela koja su naneta Starkovima.

Nikada ne odustaje iako je imala teške periode. Ali, vođena je svojim ciljem. Istrpela je sve torture, naučila kako da se brine o sebi, a kao nagradu dobila je ujedinjenje sa braćom i sestrom (oni koji su preživeli).

Prema sajtu www.winteriscoming.net Arja najviše podseća na Srbiju!

Ovo piše u obrazloženju: "U našem svetu, zemlja na jugoistoku Evrope - Srbija - poznata je po legendarnom teniseru Novaku Đokoviću. Iako igranje ove igre nije slično mačevanju, njihove veštine su slične. Oba sporta zahtevaju agilnost, koncetraciju, sve što Arja poseduje. Da Arja živi u modernoj Evropi, mogla bi da zameni svoju 'Iglu' (naziv njenog mača) za reket - imala bi isto uspeha".

igra prestola, got, game of thrones, nekad i sad Foto: Tanjug/AP Photo/HBO

Čitaocima je skrenuta pažnja o još nekim zanimljivostima o Srbiji, tačnije poređenje Srbije i lika iz "Igre prestola".

"Ova zemlja ima dugu istoriju, a Srbija je zaslužna za reč 'vampir'. Poput ovih 'agenata smrti' i Arja se nemilosrdno obračuvana sa onima koji joj se nađu na putu. Možda ne pije krv, ali ne preza od toga da oduzme život onima za koje smatra da su se ogrešili".

MONDO REPORTAŽA: Plašite se vampira? Sava Savanović se "probudio"!

Za Crnu Goru izabran je Bron, borac koji je bio podrška (bolje reći telohranitelj) Džejmiju Lanisteru, a čiji je san da živi u nekom zamku, sa gomilom zlata i zgodnom ženom (ženama).

"Da Vesteros postoji, Crna Gora bi bila idealno mesto za njega. Prelepe plaže, čudesan fjord Boka kotorska. Zvuči kao mesto u kojem bi se Bron odlično snašao i skrasio", piše na ovom sajtu, uz duhovitu opasku:

"Crna Gora je poznata i po ozloglašenoj kriminalnoj grupi 'Pink Panteri', poznatim kradljivcima zlata, nakita, vrednih umetničkih dela. Bron nije kradljivac nakita, ali i njegov način rada zahteva određeno odsustvo skrupula i morala. Plaćene ubice su retko ugledni ljudi, a Bron nije izuzetak. Zamišljamo ga kako se preko dana izležava na nekoj od čudesnih crnogorskih plaža, a noću 'visi' sa 'Pink Panterima'".

Bosna i Hercegovina je Tion Grejdžoj, Slovenija je Džora Mormont, Makedonija je ser Davos, a Hrvatska Elarija Peščana (Sand).

Prenosimo vam još neke likove i zemlje koji su izabrani na ovom sajtu:

Vatikan - Vrhovni Vrabac (High Sparrow)
Gruzija - Kal Drogo (ubijeni vođa Dotraka)
Luksemburg - Semvel Tarli
Azerbejdžan - Melisandra (crvena sveštenica)
Jermenija - Olena Tajrel (Gospa od trnja)
Letonija - Sivi crv (pripadnik Neokaljanih)
Norveška - Brijena od Oporja
Francuska - Sersei Lanister
Slovenija - Džora Mormont
Kazahstan - Misandei
Island - Džon Snežni
Portugal - Doran Martel
Danska - Stanis Barateon
Moldavija - Lajza Erin
Nemačka - Džejmi Lanister
Bugarska - Loras Tajrel
Lihtenštajn - Gili (devojka Sema Tarlija)
Švedska - Igrit (prva devojka Džona Snežnog)
Kipar - Mirsela Barateon
Holandija - Tirion Lanister
Češka - Berik Donderion
Malta - Brinden Tali
Finska - evnuh Varis
Grčka - Ned Stark
Italija - Mardžeri Tajrel
Litvanija - Hodor
Makedonija - ser Davos Sivort
Belorusija - Bren Stark
Rusija - Rus Bolton
Republika Irska - Robert Barateon
Andora - meštar Emon
Belgija - Pituljica (Hot pie)
Španija - Oberin Martel
Albanija - Baristan Selmi (nekadašnji zapovednik Zlatnih štitova Lanistera)
Monako - Sansa Stark
San Marino - Lansel Lanister
Švajcarska - Maloprstić
Poljska - Kejtlin Stark
Mađarska - Jara Grejdžoj
Turska - Deneris Targarjen
Estonija - Pseto
Rumunija - Deca šume
Slovačka - kovač Džendri
Ukrajina - Rob Stark
Velika Britanija - Tajvin Lanister
Austrija: Džodžen Rid

***Podsećamo vas da su HBO kanali za sve korisnike mts TV-a otključani do kraja oktobra (potrebno je samo da ih aktivirate).

KOLIKO POZNAJETE IGRU PRESTOLA? Odigrajte kviz!

Sve vijesti