Crnogorska i turska policija kvalitetno sarađuju

Autor:

Crnogorska i turska policija kvalitetno sarađuju na suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala

Crnogorska i turska policija kvalitetno sarađuju Foto: Uprava policije

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović sastao se danas sa generalnim direktorom Nacionalne policije Turske Dželalom Uzunkajom (Celal Uzunkaya).

Direktori crnogorske i turske policije Veljović i Uzunkaja potvrdili su profesionalnu i kvalitetnu saradnju policija dvije zemlje koja je do sada imala konkretne rezultate na suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala.

"Veljović je istakao da su crnogorska i turska policija u proteklom periodu realizovali niz značajnih projekata od obostronog značaja i posebno izdvojio saradnju policija Crne Gore i Turske koja se odvijala putem NCB Interpol Podgorica i NCB Interpol Ankara u ciljanim potragama. U jednoj takvoj aktivnosti, na osnovu informacija koje je prikupila i razmijenila crnogorska policija, u Turskoj je nedavno lišeno slobode lice koje slovi za vođu jedne od organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na prostoru naše i drugih država", saopšteno je iz Uprave policije.

Generalni direktor turske Nacionalne policije Dželal Uzunkaja izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom policija Crne Gore i Turske i ocijenio da je ona bila veoma intenzivna i kvalitetna, sa mjerljivim rezultataima, posebno na otkrivanju i sprječavanju krijumčarenja droga i drugih krivičnih djela sa obilježjima transnacionalnog kriminaliteta.

"Veljović i Uzunkaja razgovarali su i o pitanju upravljanja ilegalnim migracijama, koje su aktuelni izazov za države Evrope i šire i složili su se da policije Crne Gore i Turske intenziviraju kontakte u saradnji, radi razmjene informacija u praćenju i zajedničkom djelovanju u rješavanju ove problematike", navodi se u saopštenju.

Direktori policija Crne Gore i Turske izrazili su spremnost da policije dvije države intenziviraju saradnju i u oblastima vjerskog radikalizma, terorizma i praćenja problematike stranih boraca i njihovog učešća na stranim ratištima, kao i krijumčarenja droge na međunarodnom nivou i krijumčarenja ljudi.

"Direktor Veljović zahvalio je generalnom direktoru Uzunkaji na podršci u realizovanju obuka i stručnog usavršavanja naših policijskih službenika, a dogovoreno je da se razmjene iskustava i dobrih praksi, kao i usavršavanja znanja i vještina, nastave i u narednom periodu", saopšteno je iz policije.

Veljović i Uzunkaja ocijenili su da će uslijediti još intenzivniji partnerski kontakti policija Crne Gore i Turske, kako bi se informacije od značaja razmjenjivale u realnom vremenu, a u interesu bezbjednosti građana naših država, regiona i Evrope.

Tagovi:
Sve vijesti