Odlazak "Evropske Babaroge": Žan-Mari Le Pen u penziji

Autor:

Osnivač i najpoznatiji predstavnik moderne francuske (ekstremne) desnice, Žan-Mari Le Pen (Jean-Marie) sjutra se oprašta od Evropskog parlamenta, gdje je poslanik, ali i od političkog života.

0
A- A A+
le pen Foto: Screesnhot/Youtube/RT

Žan-Mari Le Pen je decenijama bio evropska "Babaroga", kojim je do dolaska još ekstreminijh desničara od njega plašena javnost u EU ali i šire.

Agencija Frans pres podsjeća da Le Pen, koji je vodio stranku Nacionalni front gotovo 40 godina i 2011. godine vođstvo predao ćerki Marin, bio je sedam puta izabran za poslanika u Evropskom parlamentu čiji je doajen, dok je u Francuskoj bio poslanik nacionalne skupštine samo dvije godine, od 1986. do 1988. godine.

Vođa stranke je na evropskim izborima 18. juna 1984. godine, prvi put dobio više od deset odsto glasova, što mu je omogućilo da on i još devet poslanika Nacionalnog fronta uđu u Evropski parlament u Strazburu. Le Pen se još tada zalagao za izlazak Francuske iz Evropske unije (EU).

Le Pen je Frans presu rekao da mu je to bila "prva pobjeda poslije dugog puta kroz pustinju". Međutim, Evropski parlament je takođe bio jedan od najgorih "neprijatelja" stranke.

Ekstremna desnica menja ruho, LE Pen ogorčen

Nacionalni front, preimenovan u Nacionalno okupljanje, je pod istragom zbog sumnje o finansijskim malverzacijima, tako što je novac Evropskog parlamenta koristio u stranačke svrhe u Francuskoj.

Le Pen je bio vođa evropske ekstremne desnice i njen glavni govornik u Evropskom parlamentu gde je bio u istoj grupi kao i italijanska neofašistička stranka MSI, ocijenio je politikolog Žan-Iv Kami.

Parlament u Strazburu mu je omogućio da ima kontakte na međunarodnom nivou, tako da je Nacionalni front, izolovan u matičnoj zemlji - Francuskoj, mogao da kaže da ima prijatelje van zemlje, dodao je politikolog.

Le Pen je isključen iz svoje stranke 2015. godine poslije polemike koju je izazvao izjavom o gasnim komorama za vrijeme Drugog svjetskog rata. Međutim, nastavio je mandat u Evropskom parlamentu kao član evropske neofašističke Alijanse za mir i slobodu.

Poslanici Evropskog parlamenta su devet puta tražili ukidanje njegovog imuniteta zbog kontroverznih izjava ili fiktivnih poslova. Kada je Parlament 12. marta posljednji put odobrio odluku o ukidanju njegovog imuniteta, Le Pen je fatalistički rekao da neće imati mnogo ljudi s kojima će se rukovati kad bude odlazio.

Marin Le Pen: Ćale, začepi!!!

Premda ima nesuglasice sa ćerkom Marin, Le Pen, koji u junu puni 91 godinu, rekao je da će na predstojećim evropskim izborima podržati Nacionalno okupljanje.

Le Pen se generalno protivi Evropskoj uniji i usredsređuje se na francusku tradicionalnu kulturu i visoku stopu nezaposlenosti. Zalaže se za ograničeno doseljavanje stranaca u Francusku, veća ulaganja u odbranu, cenzuru kulture, uvođenje smrtne kazne i evroskepticizam.

Sve vijesti