Svijet u žalosti: Bogorodičina crkva je svjetsko blago

Autor:

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je večeras da veliki požar koji je zahvatio parisku katedralu Notr Dam odnosi sa sobom dio svakog građanina Francuske. Rekcije iz svijeta nisu bile s manje tuge.

0
A- A A+
notr dam Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

"Tužan sam večeras što gledam kako gori dio nas", naveo je Makron na Twitteru po izbijanju požara, prenosi Asošiejted pres.  

Makron je zbog požara odložio planirano obraćanje naciji putem televizije i otišao do Notr Dama. On je trebalo da iznese svoje odgovore u vezi s nezadovoljstvom građana koji više mjeseci protestuju zbog njegovih politika.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel izjavio je da je pariska katedrala Notr Dam bila "simbol Francuske i evropske kulture", preneo je Frans pres.

"Ove strašne slike Notr Dama u požaru bole. Notr Dam je simbol Francuske i naše evropske kulture. Mislima smo s francuskim prijateljima", naveo je kancelarkin portparol Štefen Zajbert na Twitteru.

Šef njemačke diplomatije Hajko Mas prethodno je na Tviteru napisao da je požar u katedrali "pogodio srca" Njemaca.

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da je "jezivo gledati veliki požar u katedrali Notr Dam u Parizu" i iznio predloge za gašenje požara.

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je večeras poruku povodom požara koji je izbio u pariskoj katedrali. "Mislimo na Pariz večeras, mjesto takve ljepote i istorije", napisala je Brnabić na Twitteru na francuskom i engleskom jeziku.

Generalna direktorka Uneska Odre Azule navela je da će ta organizacija UN biti uz Francusku u procesu obnove katedrale koja predstavlja "neprocjenjivo nasleđe".

"NIŠTA NEĆE OSTATI": Gori Notr Dam u Parizu (VIDEO)

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da London danas pati zajedno s Parizom.

"Srceparajuće scene iz katedrale Notr Dam u plamenu. London je danas u patnji s Parizom, i uvijek u prijateljstvu", naveo je Kan na Tviteru.

Katedralu Notr Dam u Parizu danas posle podne zahvatio je ogroman požar u kojem se urušio toranj tog istorijskog zdanja, jednog od najposjećenijih spomenika u Evropi.

Gradske vlasti su navele da je posebna misija zadužena za spasavanje vrijednih umjetničkih djela u katedrali.

Oko 13 milona turista godišnje poseti katedralu, u kojoj se svakodnevno služe mise.

Sve vijesti