Bogdanović: Kulturu učiniti dostupnom svim građanima

Kultura se u Crnoj Gori i dalje percipira kao elitistička, rezervisana samo za određene grupe ljudi, ocijenio je resorni ministar Aleksandar Bogdanović i poručio da se ona mora učiniti dostupnom svim građanima.

Bogdanović: Kulturu učiniti dostupnom svim građanima Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Bogdanović je danas održao radni sastanak sa rukovodstvom ustanova kulture u Crnoj Gori, tokom kojeg je ukazao na izazove koji karakterišu naredni period, kako u dijelu normativnog i organizacionog jačanja, tako i u pogledu razvoja programskih sadržaja ustanova kulture.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bogdanović je ukazao na potrebu proaktivnijeg pristupa u realizaciji programskih aktivnosti ustanova kulture, ali i dostupnosti kulture svim njenim konzumentima.

S tim u vezi, On je najavio kampanju „Živimo kulturu”, kojom se želi skrenuti pažnja na aktivnosti i uspjehe crnogorskih umjetnika sa jedne, ali i bogatstva kulturne baštine Crne Gore sa druge strane.

„Kultura se i dalje percipira kao elitistička, rezervisana samo za određene grupe ljudi, tako da zajedno moramo raditi na promjeni svijesti i učiniti je dostupnom svim našim građanima", istakao je Bogdanović.

Na sastanku je razgovarano i o nastupajućim aktivnostima na Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji, na kojem će paviljon imati i Crna Gora.

U tom kontekstu, pružena je podrška Centru savremene umjetnosti u cilju što kvalitetnije organizacije i prezentacije crnogorske umjetnosti u okviru našeg paviljona.

Kao posebno značajne aktivnosti istaknuta je produkcija novih komada u Crnogorskom narodnom pozorištu, kao i jačanje međunarodne saradnje kroz angažman najznačajnijih evropskih reditelja.

Bogdanović je, kako se navodi u saopštenju, ohrabrio inicijativu da Crnogorsko narodno pozorište, kroz koprodukciju sa kulturnim ustanovama sa sjevera Crne Gore, realizuje produkciju predstava u tom dijelu države.

„Sagovornici su naglasili i važnost realizovanih aktivnosti na unaprijeđenju normative u cilju stvaranja uslova za afirmaciju Crne Gore kao filmske destinacije, i istakli važnost učešća Filmskog centra na nastupajućem Kanskom filmskom festivalu“, kaže se u saopštenju.

Bogdanović je upoznat i sa izazovima u funkcionisanju Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, Državnog arhiva i Biblioteke za slijepe Crne Gore.

„Kao jedna od najznačajnijih aktivnosti u ovoj godini označena je revizija muzejskog materijala i muzejske dokumentacije u okviru Narodnog muzeja, na čemu se radi sa svim raspoloživim resursima i kapacitetima“, kazali su iz Ministarstva.

Bogdanović je istakao da su u pogledu infrastruktirnih projekata najbitniji završetak objekta za potrebe Muzičkog i Filmskog centra i Crnogorske kinoteke, gradnja Muzeja savremene umjetnosti i Prirodnjačkog muzeja, kao i rekonstrukcija Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”.

„Tokom sastanka je još jednom ukazano na potrebu dosljednog praćenja politike koja se odnosi na reformu javne uprave i optimizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru“, dodaje se u saopštenju.

Sve vijesti