Priča o Šveđaninu, ratnom zločincu u ex-YU

Autor:

"Ništa lakše od umiranja“, novi roman pisca Elvedina Nezirovića, priča je o zločinu, krivici i praštanju. Pričom o Džoniju Akeru, švedskom plaćeniku i ratnom zločincu u vojsci HVO, autor istražuje gdje su korijeni, priroda i granice zla.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija

  "Crnčuga, crnačko kopile, berač pamuka" - samo su neka od pogrdnih imena kojima su ga oslovljavala djeca u malom selu na sjeveru Švedske.

Po prirodi svadljiv i ratoboran Džoni Aker im je odgovarao je pesnicama, a kada je shvatio da je fizički superiorniji, počeo je i sam da izaziva tuče. Još kao tinejdžer, zainteresovao se za knjige sa ratnom tematikom i prvi put se susreo s nacističkom ideologijom, koju će kasnije u potpunosti prihvatiti i sleijditi, uprkos svom afričkom porijeklu i boji kože.

Njegova opsesija odvešće ga krajem 1992. u Hercegovinu, gdje će se priključiti jedinici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Tu počinje njegova ratna priča, koja će dovesti do desetina mučenih i ubijenih mahom bošnjačkih, ali i srpskih civila.

"Ubijanje je, jednostavno, bilo njegov posao i on ga je radio kako je najbolje znao", piše na omotu romana.

Nakon presude Višeg suda u Mostaru 1995. godine, na trinaest godina zatvora, Džoni Aker je ubrzo izručen Švedskoj, gdje je oslobođen zbog nedostatka dokaza. Četiri godine kasnije, kada su dvojica policajaca iz Mjelbija, u Švedskoj, obaviješteni da se u gradu udaljenom nekih stotinu kilometara dogodila pljačka, odlučuju se da krenu u potjeru, i ne sluteći da je jedan od bjegunaca Aker. 

Ovu istinitu i šokantnu priču u roman pod nazivom "Ništa lakše od umiranja" pretvorio je Elvedin Nezirović.

Sve vijesti